Джихадист от Русия, осъден за участие в бойни действия в Сирия, е починал 11 дни преди освобождаването му, предаде Нюз.Ру.

Руслан Сайфутдинов (24 г.) от град Ноябрск е починал в трудова колония в Курганска област. Той изтърпявал там 3-годишна присъда.

Сайфутдинов е умрял в затворническа болница. Според Федералната служба за изпълнение на наказанията (ФСИН) той е постъпил там с неуточнено тежко заболяване. Лекарите се опитали да го спасят, но не успели.

Властите твърдят, че няма признаци на насилие. По данни на местни правозащитници обаче младежът бил жестоко изтезаван през последните няколко седмици. Той бил измъчван и пребиван от служители на колонията, което довело до смъртта му.

Осъденият трябвало да бъде освободен на 18 януари. Той обаче починал на 7 януари, навръх руската Коледа.

"Жив оттук няма да излезеш!"

Такива били заплахите на персонала срещу Руслан, разказали пред правозащитници хора, лежали заедно с него в една килия.

Активистът Габдулла Исакаев разказал, че в резултат на мъченията пострадала храносмилателната система на Сайфутдинов. Той вече не можел да приема храната и я повръщал. На 6 януари младежът вече не бил в състояние да ходи и не можел да говори. Помощ така и не му била оказана. Още в началото на заболяването си Руслан успял да съобщи на майка си в Ноябрск, че необходимите препарати в затворническата болница са с изтекъл срок на годност.

Все пак вечерта на 6 януари след намесата на правозащитници Сайфутдинов бил закаран в болница в град Курган. Нам обаче лекарите поставили диагноза, че той е здрав. Върнали го в колонията, където на другия ден той починал.

Сайфутдинов бил осъден на 3 години затвор по обвинение в участие в бойни действия в Сирия на страната на ислямистката групировка "Джайш ал Мухаджирин уал Ансар" (Армия на преселниците и помощниците").

Случаят "Илдар Дадин"

Илдар Дадин

Смъртта на Руслан Сайфутдинов става на фона на драмата с руския опозиционер Илдар Дадин. Едва вчера стана ясно местонахождението му, след като повече от месец, или 37 дни, властите го криеха.

Дадин е първият активист, осъден в Русия за "многократно нарушаване на правилата за организиране на протести". Това престъпление, въведено в Наказателния кодекс през лятото на 2014 г. чрез член 212, се наказва първия път с глоба, а втория - с лишаване от свобода до 5 години. Опозиционерът бе осъден на 2 години и половина лагер. Правозащитниците го смятат за политзатворник.

През октомври 2016 г. Дадин се оплака в писмо до съпругата си, че той и други осъдени са подлагани на постоянни побоища, изтезания, унижения, обиди и непоносими условия в трудовата колония в град Сегежа в автономната република Карелия, където излежават присъдите си.

Началникът на вътрешната охрана отправил следната заплаха:

 "Ако опиташ да се оплачеш, ще те убият и ще те заровят зад оградата."

След като случаят стана известен на обществеността, властите обявиха, че го местят на друго място. Днес бе съобщено, че Дадин е вече в колония в Алтайския край. Пътуването му започнало на 2 декември 2016 г. и завършило вчера. Продължилият повече от месец трансфер бе обяснен с "нееднократни прекъсвания" поради "новогодишните празници и други причини".