Лидерът на учреденото вчера Движение "Да, България" Христо Иванов заяви пред бТВ, че активът на партията си е поставил за цел да покаже липса на зависимост. Така той отговори на зададения му за пореден път въпрос дали партията има връзка с Иво Прокопиев.

"Обявяваме как се финансираме, какво харчим. От много широка база дарители, средният размер на даренията е около 120 лв. Няма място за зависмост от един олигарх. Имаме дух на изключително непримирима независимост. Нито един от хората, които са в нашия национален съвет, няма да си даде името и лицето, за да бъде параван на някой. Зад тях стоят 500 дарители. Събрали сме близо 100 хил. лв. Всяка седмица се отчитаме. Медийната помия няма да свърши. Хората ще трябва да решат на кого да вярват. Дали на нас, или на жълтите и кафявите медии", каза Иванов.

Той допълни, че на учредителното събрание са дошли над 1300 души.

"Дойдоха човек по човек, не организирано. Тази енергия говори, че нашите послания стигат и не остават в София. Имаше хора от 64 български града и 14 страни", заяви Иванов.

Според него главният прокурор не трябва да се избира пряко, а "Да, България" ще бъде много позитивна партия.

"По никакъв начин няма да бъдем безпринципни. Аз нямам томахавки с конкретния човек Сотир Цацаров. Моята критика е към всеки един главен прокурор досега, защото системата е сбъркана", каза Иванов.

Той допълни, че проблемите на съдебната система са политически.

"Корумпирани политици, които корумпират бизнеса, съдебната власт", обобщи Иванов.

Според него не може да се говори за образование, здравеопазване, национална сигурност без да се реши проблема с "разрушаването на българската държавност от корупцията". А това става на политическата сцена в парламента.