Случаят с 4-те кончета, които бяха умъртвени от контролните органи в България, тъй като били транспортирани без документи, доведе и до протест. Въпреки студа и снега, пред сградата на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) се събраха природозащитници и хора, които не подкрепят крайните действия на властите. Те поискаха оставката на шефа на агенцията д-р Дамян Илиев и на служители, наредили евтаназията.

Събитието бе организирано от сдружение "На Ти с природата" - доброволческа организация за защита и хуманно отношение към животните.

От сдружението излязоха и с протестна декларация срещу "бездушното и нехуманно поведение на БАБХ". Изпратена е до земеделския министър Десислава Танева и до д-р Дамян Илиев, изпълнителен директор на агенцията.

"Във връзка с добилите широка известност случаи от последния месец, при които със заповед на служители на ОДБХ-София област и ОДБХ-Ловеч бяха евтаназирани здрави животни – коне и кучета, както и с последвалите опити за дезинформация на обществото чрез изявления по медиите на служителя на БАБХ д-р Чобанов и публикация на официалния сайт на агенцията, изразяваме своето възмущение от това, че служители на агенция, която е контролен орган за спазването на Закона за защита на животните и Закона за ветеринарномедицинската дейност, си позволяват не само с лека ръка да разпореждат отнемането на живота на здрави животни, но и да заблуждават обществото, че това е императивно изискване на закона", пишат природозащитниците.

Те сигнализират на обществото, че Законът за ветеринарномедицинската дейност не задължавал контролните органи да умъртвяват кончетата.

Имало вариант животинките да бъдат отнети в полза на държавата и да не се стига до фаталния край.

"Възмутени сме и от факта, че вместо да санкционира некомпетентните си служители, БАБХ излиза на сайта си със съобщение, което оправдава действията им с влошената епизоотична обстановка в страната", казват още протестиращите.

На 30 декември 2016 г. Българската агенция по безопасност на храните излезе с официална позиция. От нея става ясно, че до умъртвяването се е стигнало, защото "животните (4 коня, на видима възраст около 6 месеца) са превозвани при абсолютно неспазване на Закона за ветеринарномедицинската дейност. Те са превозвани с транспортно средство, което не е предназначено за транспорт на живи животни и са били без никакви документи, както и без идентификационна маркировка".

От агенцията обясниха, че проверката е извършена вследствие на засиления контрол, който БАБХ извършва съвместно с органите на МВР, заради влошената епизоотична обстановка в страната и Европа. В момента България са регистрирани огнища на заболяването инфлуенца (птичи грип), което обаче засяга птиците.

В последната година агенцията не е излизала с данни за болести по конете. Единственото съобщение, свързано с коне, е от 5 октомври т.г. Тогава БАБХ стартира изследвания на болестите бруцелоза, заразен епидидимит по кочовете, сап и инфекциозна анемия по конете. Обявено беше, че ще се вземат 2400 проби от коне за инфекциозна анемия и сап. След това съобщения за регистрирани болни коне нямаше.

От сдружение "На Ти с природата" настояват за:

1. Незабавно уволнение на служителя на ОДБХ – София област д-р Найденска, разпоредила евтаназията на конфискуваните коне и кучета, както и на директора на ОДБХ – София област, допуснал това;

2. Незабавно уволнение на д-р Чобанов, който демонстрира непознаване на законодателството, което следва да прилага в работата си, и който не търси възможност за запазване на живота на конете и кучетата, въпреки че такава му е дадена от закона;

3. Оставка на д-р Дамян Илиев – за цялостен провал на политиката по хуманно отношение към животните;

4. Създаване на Национален консултативен съвет за хуманно отношение към животните – с широко участие на НПО, който да е водещ орган в определяне на политики и създаване на процедури, касаещи живота и благосъстоянието на животните.

5. Предприемане от страна на БАБХ и МЗХ на спешна инициатива за промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност, които да гарантират, че в бъдеще няма да е възможно умъртвяване (в това число – и евтаназиране) на здрави животни, освен в случаите когато това е крайно наложително и се прави за предотвратяване на разпространението на заразни болести по изрично разписани процедури. Измененията и допълненията на Закона за ветеринарномедицинската дейност да бъдат съгласувани с неправителствените организации за защита на животните, като за целта се състави работна група с широко участие на неправителствения сектор.

Декларацията е подкрепена и от много други неправителствени организации.