Всички сдружения и асоциации на превозвачите в България са информирани да избягват пътувания от четвъртък до неделя, освен ако това не е крайно необходимо. Това съобщи транспортният министър Ивайло Московски, който е и заместник-председател на Националния щаб за защита на населението при бедствия и аварии.

"Във връзка с прогнозите за влошаване на метеорологичната обстановка в Северна България, в системата на министерството сме предприели  всички необходими превантивни мерки", похвали се Московски.

По разпореждане на министъра, всички речни и морски пристанища са в готовност за затваряне, спиране на маневрите на плавателните съдове и оказване на съдействие на оперативните екипи.

Екипите на НК „Железопътна инфраструктура“, ДП „Транспортно строителство и възстановяване“ и ДП „Съобщително строителство и възстановяване“ са на разположение на органите на МВР.

За почистването на железопътната инфраструктура след евентуални силни снеговалежи и навявания, са осигурени необходимите снегорини с дизелова тяга.

А служители на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ ще осигурят подкрепа на екипите на МВР и Агенция "Пътна инфраструктура" в контрола на тежкотоварни автомобили.

В министерството са получили уверението на мобилните оператори, че е създадена организация за справяне със значителни снеговалежи, прекъсвания на електрозахранването и затруднен достъп до местата, където са разположени базовите станции. Подготвени са резервни генератори, извършено е зареждане с гориво, монтирана е система за дистанционен контрол на резервоарите и е проведена  профилактика на оборудването. Осигурени са и допълнителни екипи с високопроходими автомобили за обслужване на труднодостъпни обекти.