"Разпространената днес чрез медиите информация за необходимостта да обясня факти по сделки от времето, когато бях член на правителството, изисква коректен отговор.

Всички мои действия като вицепремиер и министър на финансите бяха стриктно съобразени с принципа точно изпълнение на действащите закони и защита на държавния интерес.

Ще съдействам на компетентните институции по всички интересуващи ги въпроси".

Това написа в профила си във фейсбук бившият финансов министър и вицепремиер в кабинета "Борисов 1" Симеон Дянков няколко часа, след като прокуратурата обяви, че го издирва, за да му предяви обвинение. Според говорителката на обвинител № 1 Сотир Цацаров - Румяна Арнаудова, Дянков трябва да отговаря за това, че приходите от продажба на държавния миноритарен дял в енергоразпределителното дружество ЕVN не са отишли в Сребърния фонд.

 

 

 
Дянков уточнява, че ще съдейства на компетентните органи, но не става ясно от статуса му дали ще се прибере в България или ще предпочете да получи призовка по телефона. От държавното обвинение по-рано предупредиха, че ако не успеят да открият бившия министър на адрес у нас, той ще бъде обявен за общодържавно издирване. Самият той от години живее в чужбина.
 
 
Позиция по случай пресконференцията на прокуратурата дойде и от фирма "Булброкърс". От дружеството, участвало в процедурипо продажбата на миноритарния дял на "ЕВН България" ЕАД, заявиха, че обвиненията са напълно безпочвени и припомнят, че сделката е приключила успешно още през 2011 г.
 
"Обвиненията са построени върху сигнал със съмнителна обективност, подаден от бившия председател на КФН Стоян Мавродиев, въпреки че проспектът за извършване на сделката е потвърден от управляваната от него институция, а КФН е регулирала и съблюдавала целия процес. Очевидно в случая се преследват цели различни от справедливост и законност. Прокуратурата абсолютно неоснователно замесва името и репутацията на търговско дружество в своите видимо политически активности и битки три месеца преди парламентарните избори", заявяват от дружеството.
 
Оттам оспорват и "фактическа страна на огромна част от изнесените на брифинга" на прокуратурата данни.
 
Категорично невярно е, че е заобиколен законът, и Булброкърс" ЕАД е изготвил и е определил цената на остатъчния дял от "ЕВН България" ЕАД, както и че дружеството е избрало методология за оценка, която ощетява държавата. Оценката е изготвена от независим лицензиран оценител по методология, определена от Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол (АПСК), се казва в становището.
Припомня се още, че сделката е реализирана на Българската фондова борса по метода на закрит аукцион, "който е най-справедливия и състезателен метод, тъй като пазара сам определя стойността на акциите."
От компанията казват още, че начина на продажба на миноритарните дялове на държавата в трите електроразпределителни дружества е бил един и същи и не е ясно защо само в един от случаите това прави впечатление на прокуратурата. 
Цената, постигната при продажбата, заради която сега "валят" обвинения, е била с 1/3 над минималната допустима цена, одобрена от АПСК, а получената сума беше почти 100 млн. лв., затова и сделката тогава е била оценена като много успеина. 

От "Булброкърс" оспорват и твърдението на обвинението, че фирмата е консултирала както държавата в лицето на АПСК, така и "ЕВН АГ", Австрия, защото не са конкултирали чуждата компания.