Турският тв проповедник Ахмет Махмут Юнлу, по-известен като "Кюбели" Ахмет Ходжа, отново скандализира като обяви, че да се играе шах е много по-вредно, отколкото да се залага.

Според него шахматистите са "прокълнати" и "повечето хора, които играят шах, са лъжци".

"Да се играе шах е по-лошо от хазарта и от яденето на свинско... Хората, които играят шах, са по-склонни да лъжат другите. Хората, които шах няма да могат да изрекат шахада (декларация, че вярваш в исляма), когато тръгнат да умират", пордължи той.

"Те са прокълнати. Вместо да броят зърната на борениците си те се занимават с подобни игри", каза още проповедникът.

Юнлу неведнъж се е правил скандални иказвания. "Хюриет" припомня, че той нарече "маниакално" успешното спускане на сондата "Филе" на кометата 67Р Чурюмов-Герасименко през 2014 г. Неотдавна проповедникът започна спор с колега относно това дали религията позволява оралния секс с тезата, че в исляма няма подобно табу.

Този път от Турската федерация по шах  (TSF)  решиха да реагират остро. Оттам обявиха, че във вторник са подали съдебен иск срещу тв проповедника..

"Това са неоснователни коментари, които засягат хилядите ни играчи и техните семейства във време, когато най-много се нуждаем от единство, мир и философията на шахмата", се казва в изявлението на федерацията.

TSF припомня, че играта е била подкрепяна от не един турски държавник.