Отново е спряна обществената поръчка за 200 млн. лв. за тол системата, която предизвика много въпросителни и провокира реакцията на новоизбрания президент Румен Радев. Съобщението за спирането е на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е уведомила Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), че е постъпила нова жалба по процедурата. Така че агенцията отново временно ще спре обществената поръчка до произнасянето на КЗК.

Ден след като избраният за президент Румен Радев поиска спирането на поръчката за тол таксите, министър-председателят в оставка Бойко Борисов реши да го убеждава, че не е прав. Той изпрати министъра на регионалното развитие в оставка Лиляна Павлова „да информира новоизбрания президент за процедурата по обществената поръчка за електронната система за събиране на тол такси“.

Този разговор вече се е състоял.

Снощи Румен Радев призова за прекратяване на възобновената процедура за „проектиране, изграждане и въвеждане на електронна система за събиране на тол такси от автомобилите над 3,5 т“.

Прогнозната стойност на тази поръчка е 200 милиона лева без ДДС, а срокът за подаване на оферти беше много кратък - до 17 ч. на 5 януари, четвъртък.

"Напомням, че премиерът Бойко Борисов на заседанието на Министерския съвет от 21 декември 2016 г. нареди на своите министри спирането на всякакви обществени поръчки. В случай, че те са неизбежни, министър-председателят заръча те да се консултират с моя екип. Държа да уточня, че въпросната обществена поръчка, обявена в навечерието на празниците, не е консултирана с никого и не може да бъде квалифицирана като „неизбежна“, написа Радев във фейсбук профила си.

Тази сутрин АПИ отговори, че изпълнява разпореждането на премиера да не пуска нови обществени поръчки, а тази за тол таксите била стара и само е възобновена, след като жалбите срещу нея са отпаднали в съда.

"Разпореждането на премиера за обявяване на нови обществени поръчки е от 21 декември 2016 г. и АПИ категорично спазва тази препоръка. Въпросната обществена поръчка, както и останалите поръчки на АПИ, до този момент не са били обект на консултации с президентската институция“, се казва в съобщение на пътната агенция.

И това не бе достатъчно и сега лично Лиляна Павлова трябваше да убеждава Румен Радев, че няма нищо нередно.

Министър –председателят Бойко Борисов разпореди на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова да разговаря с избрания за президент Румен Радев във връзка с публикуваното от него мнение за възобновената от Агенция „Пътна инфраструктура“ обществена поръчка за проектиране, изграждане и въвеждане на електронна система за събиране на тол такси от автомобилите над 3,5 тона.

Целта е да бъде разяснена процедурата по възобновената обществена поръчка, за да отпаднат съмненията на новоизбрания президент Радев“, се казва в съобщението на Министерския съвет.

Малко по-късно МРРБ съобщи подробности за разговора:

„Министър Павлова информира подробно г-н Радев, че въпросната обществена поръчка не е нова, а възобновена съществуваща процедура, стартирана на 5 април 2016 г. Също така министър Павлова уведоми г-н Радев, че търгът е бил обект на много жалби, поради което е бил спиран и възобновяван неколкократно досега.

Последното произнасяне в полза на АПИ е от 29 декември 2016 г. и спазвайки законите на Република България пътната агенция възобнови процедурата с нов краен срок за подаване на оферти.

Лиляна Павлова увери избрания за президент Румен Радев, че е възобновила старата процедура без промяна на условията, като единствено е удължила крайния срок за подаване на оферти. Регионалният министър увери новоизбрания президент, че нито МРРБ, нито АПИ нарушават разпореждането на министър-председателя Бойко Борисов да обявяват нови обществени поръчки."

Накрая обаче се появи поредна жалба, която автоматично спира изпълнението на поръчката.