Как ще реагира министърът на културата Вежди Рашидов на едностранното прекратяване от "Мюзикаутор" на договора с БНР, след като от радиото не се съгласиха на тройни такси, които поиска единственият "продавач" на авторско право у нас. Такъв въпрос към министъра са задали депутатите Петър Славов и Мартин Димитров от Гражданския съвет. 

Избраниците мотивират питането си с това, че монополната практика в авторските права блокира работата на общественото радио.

"След необоснованото искане за трикратно увеличение на таксите от управителя на колективната схема за авторски права, стигаме до абсурда, по БЪЛГАРСКАТА обществената медия БНР вече да не звучи съвременна БЪЛГАРСКА музика?! Също така, при установени от министъра данни за злоупотреби, настояваме да бъде сезиран антимонополния орган в страната за налагане на санкции от КЗК!", обяви Славов във фейсбук.

От 1 януари по националното радио могат да звучат само автентичен фолклор и музика, чиито автори са починали преди повече от 70 години. Причината е, че след като са поискали трикратно увеличение на парите, които медията и програмите й плащат за авторски права, от "Мюзикаутор" прекратиха договора. СЕМ реагира със становище, но от самата компания "Мюзикаутор" все още не е постъпила официална позиция по казуза в медийния регулатор.

Генералният директор на БНР Александър Велев обясни днес в ефира на радиото, че обществената медия не е срещу плащането на авторски права, а срещу тройното повишение на таксата, поискано от "Музикаутор". Той призова композитори и текстописци да предоставят своите права на БНР, за да може радиото да изпълнява обществената си функция.

Ние започнахме разговори с "Музикаутор“ още в началото на моя мандат, което е още от юни, юли месец. Първите срещи започнаха през юли. Проведени са три срещи, на които срещи "Музикатор“ представиха своите искания. На фона на това, което досега се е плащало, а досега е било 1% от субсидията, като от нея се приспадат капиталовите разходи, и 4,5% от приходите от реклама, искам да кажа, че увеличаването на плащанията към "Музикаутор", ако се приеме тяхната претенция, това е, само увеличението, е издръжката на регионална радиостанция като Варна. От наша страна е внесено възражение срещу тази тарифа и доколкото знам, се работи над решение в Министерството на културата, т.е. там няма такава база. Второ, те правят една аналогия с частните радиостанции, от които те вземат 4,4 % от рекламата. Аз мисля, че трябва да се види дали действително композиторите и хората, които пишат текстовете,седят зад едно подобно решение", заяви Велев, цитират от сайта на БНР.

София Владимирова от СЕМ отново поиска да се организира среща между ръководствата на обществената медия и "Мюзикаутор", за да се стигне до някакво решение. Тя отгово заяви, че официална позиция на "Мюзикаутор" още не е виждала.

Иван Димитров от "Музикаутор" на свой ред обясни, че в Европа частните и държавните медии били равнопоставени и това е мотивът на компанията да поиска по-високи такси от БНР.