Първата данъчна декларация през 2017 г. е подадена по интернет, 19 минути след полунощ на 1 януари. Общо получените по електронен път декларации за облагане на доходите до обяд на 3 януари са 78, като 49 са с персонален идентификационен код (ПИК), който се издава от Националната агенция за приходите (НАП). Другите са изпратени с електронен подпис. Това се похвалиха от данъчната администрация.

До 12,00 ч. във вторник на гише са подадени по-малко от 20 хартиени декларации за облагане на доходите на физическите лица за 2016 г.

От днес се подават декларации и се плащат данъци за личните доходи, напомнят от приходната администрация. 

Гражданите трябва да подадат годишна декларация за получените суми през 2016 г. до 2 май 2017 г. (30 април е неделя, а 1 май е почивен ден). Това е и крайният срок за плащане на задълженията към хазната. След това има глоби, започват да текат и лихви върху дължимите суми. Освободени от подаване са хората, които са получили само доходи по трудов договор.

За гражданите, които подадат данъчната си декларация по електронен път до края на март има 5% отстъпка при довнасяне на налог, но не повече от 1000 лв. Допълнително условие е лицето да няма подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията, тоест трябва да си е изчистило старите дългове.

За фирмите срокът за подаване на декларации е до края на март. Ако формулярите бъдат подадени по електронен път, може да се ползва 1% отстъпка от дължимия годишен данък печалба, но не повече от 1000 лв. За да се ползва отстъпката, трябва и налогът да е внесен до крайния срок за подаване на декларацията - 31 март 2017 г.

И тази година има стимули за родителите. При едно дете данъчната основа на единия родител може да бъде намалена с 200 лева. Това значи, че данъкът ще намалее с 20 лв. При две деца ще се дължат 40 лв. по-малко към хазната, а при три или повече деца - 60 лв. 

Право на намаляване на данъчната основа и по-нисък налог имат и родителите на деца с увреждания.

От НАП съобщиха, че администрацията е посрещнала приятелски най-нетърпеливите данъкоплатци на старта на данъчната кампания. В офиса на НАП в Смолян почерпили първите си клиенти с тиквеник, в Търговище - с баница с късмети, а в Кърджали - с новогодишни късмети и питка.

В Шумен и Велико Търново най-ранобудните посетители били посрещнати с баница и пожелания за здрава и успешна нова година.