Избраният за президент Румен Радев поиска Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) да се съобрази с нареждането на премиера Бойко Борисов за спиране на всякакви обществени поръчки до назначаването на служебно правителство. В кратко изявление в страницата си във фейсбук бъдещият държавен глава атакува възобновената процедура за „проектиране, изграждане и въвеждане на електронна система за събиране на тол такси от автомобилите над 3,5 т“. Прогнозната стойност на тази поръчка е 200 милиона лева без ДДС.

Срещу поръчката бяха внесени три жалби в КЗК и тя бе временно спряна. В дните между Коледа и Нова година АПИ съобщи, че я възобновява и то с изключително кратък срок – офертите се подават до 17 ч. на 5 януари, т.е. този четвъртък.

"Напомням, че премиерът Бойко Борисов на заседанието на Министерския съвет от 21 декември 2016 г. нареди на своите министри спирането на всякакви обществени поръчки. В случай, че те са неизбежни, министър-председателят заръча те да се консултират с моя екип. Държа да уточня, че въпросната обществена поръчка, обявена в навечерието на празниците, не е консултирана с никого и не може да бъде квалифицирана като „неизбежна“.

Без да оспорвам законността му, намирам това решение за политически спорно. Считам, че правителството и държавната администрация трябва да спазват нареждането на премиера Борисов, който зае отговорна позиция на гореспоменатото заседанието на МС", се казва в изявлението на избрания за президент.

Румен Радев ще встъпи в длъжност на 22 януари. Очаква се след това той да назначи служебно правителство и да насрочи избори за ново Народно събрание.