Вицепремиерът в оставка и лидер на ДБГ Меглена Кунева заяви, че изготвеният от нейния екип антикорупицонен закон не е станал факт, защото е срещнал сериозна съпротива. В интервю пред "Фокус" Кунева обясни, че "лобито на тези, които не искат да бъде проверявано имуществото им и дали нямат конфликт на интереси в действията си е много силно и влизат в лесни  коалиции по интереси".

Според Кунева неприемането на този закон от парламента е белег за липса на политическа воля.

"Корупцията е очевиден, признат, анализиран проблем, намерихме решение през закон, след месеци обсъждане. Този закон бе провален веднъж на първо четене, без никой да предложи нещо по-добро. Не се отказах. Общественото мнение беше на моя страна. Предложих го още веднъж и този път мина със забележителните 130 гласа в зала на първо четене. И после започна тактиката на отлагането. Били сме пред избори, после пък - след избори. Като не искаш да стане - намират се причини. Как да сме "равноправни" по репутация с останалите страни, които приемат правилата на проверките? Чийто политици не се страхуват", обясни Кунева.

Тя изтъкна, че е важно политиците да не се заиграват предизборно с председателството на ЕС от страна на България. Кунева казва още, че няма случай в 60-годишната история на ЕС на отказ от председателство.

"Имало е избори, наводнения, земетресения, но никога страна не е отказвала, няма такава формула", обясни Кунева.

Единственият такъв случай е с Великобритания заради Брекзит, защото би било странно страната да преговаря сама със себе си за своето излизане от ЕС.

По повод 10-годишнината от реалното членство на България в ЕС Кунева коментира, чеима огромна нужда от промяна и на България, и на ЕС.

"Конкретните отговори за ползите от ЕС за построените магистрали, субсидиите за селското стопанство и помощта за малките и средни предприятия са лесни, по-трудни са отговорите, свързани с промяната на страната. Ако ме попитате днес по-справедливо или по-честно ли живеем благодарение на ЕС, отговорът ми е: категорично можехме много повече", смята Кунева.

Според нея страна е можела да бъде по-решителна в правосъдната система, управлението и антикоурпцията.

На въпрос за това защо България все още е извън Шенген Кунева бе категорична, че е имало страх от определени политически кръгове, защото членството в тази система е и безкомпромисен контрол.

"Не на всеки се харесва. Лостове на влияние от съмнителни политически интереси ще бъдат изключени. Нещо подобно на страха от антикорупционния закон или от Европейската сметна палата", поясни Кунева.