Американският сенатор Джон Маккейн обеща да продължи подкрепата за Киев срещу агресията на Москва, предаде Ройтерс.

Републиканецът заяви това на фронтовата линия в конфликтната зона в Украйна, където той посрещна Нова година.

Маккейн беше един от 27-те сенатори (републиканци и демократи), които през декември м.г. изпратиха писмо до новоизбрания президент Доналд Тръмп, призовавайки го да заеме твърда позиция срещу Русия заради "военното заграбване на земя" в Украйна.

Изпратих посланието от американския народ: ние сме с вас, вашата борба е и наша борба и ние ще победим заедно, това е заявил Маккейн, цитиран от пресслужбата на президента на Украйна Петро Порошенко.

"През 2017 г. ще победим нашествениците и ще ги върнем там, откъдето са дошли. Г-н Путин, вие никога няма да победите украинците и да им отнемете тяхната независимост и свобода", каза сенаторът след посещение на военна база в Донецка обаст.

Агенция Ройтерс напомня, че по време на кандидат президентската си кампания Доналд Тръмп е дал сигнали, че може да предприеме по-мека линия на преговори с Москва, като нееднократно e похвалил лидерските качества на Путин.

Изборът на Тръмп изнерви властите в Киев, но те се надяват, че политиката на новия президент, повлияна от републиканските "ястреби" и украинската диаспора в САЩ, която подкрепя републиканците, ще бъде по-приятелска към Украйна предвид изявленията му по време на кампанията.

Украйна разчита на подкрепа и икономическа помощ от Запада след уличните протести от 2014 г., които доведоха до падането на бившия президент, подкрепян от Русия. А след това последва войната с проруските сепаратисти и анексирането на Крим.