През 2016 г. Българската православна църква и целият православен свят се сподобихме с нов застъпник – свети Серафим, Софийски чудотворец. Добавихме друга светла дата към църковния календар – празника на светите Доростолски мъченици.  Св. Синод на БПЦ реши да не участва в събора в Крит...

Това са част от обобщенията на отминаващата 2016 г. в новогодишното обръщение на българския патриарх Неофит. Той пожелава за новата:

Като изпращаме изминалата година, да благодарим на Бога за всичко (1 Сол. 5:18) и да изпросим от Него благословение за бъдещето... Ако всеки ден отправяме молитва към Бога и вършим дела на милосърдие, тогава и цялата година ще бъде за нас успешна.

Ето и целия текст на обръщението на патриарх Неофит:

"Възлюбени в Господа чеда на светата ни Църква,

Настъпването на Новата година ни дава повод да се вгледаме в изминалото време, в успехите и изпитанията, през които сме преминали, и да се замислим за неизчерпаемите Божии милости, дълготърпение и щедрост към нас. В подкрепа на нашите усилия да възрастваме в доброто и благотворим, и през изминалата 2016 година Господ ни помагаше в нашите трудове и полезни начинания. Утешаваше ни в скърби и ни подкрепяше в дни на изпитания, които по думите на свети Йоан Лествичник, са огън, който, ако сме ръждиво желязо, ни очиства, а ако сме злато, ни придава блясък.

През 2016 година ние, клириците и чедата на Българската православна църква и целият православен свят се сподобихме с нов застъпник пред Божия престол – свети Серафим, архиепископ Богучарски, Софийски чудотворец. Към всенародната почит, която от десетилетия българският народ отдава на този Божий угодник, се прибави и църковната му прослава.

Прибавихме и друга светла дата към църковния ни календар – празникът на светите Доростолски мъченици, който от сега и занапред ще се чества в неделята след Неделя на всички български светии.

Отбелязахме 100-годишнината от учредяването на най-старата българска църковна община зад граница – тази в Будапеща. С подобаваща тържественост чествахме и годишнините на двамата велики български светци – 1100 години от успението на св. Климент Охридски (27 юли 916 г.) и 1070 години от успението на св. Йоан Рилски (18 август 946 г.).

За тази година бе определено и свикването на Велик и Свят Събор на Православната църква от 16 до 26 юни 2016 г., на остров Крит. Като прецени обстоятелствата и недостатъчната подготовка, Св. Синод на БПЦ-БП реши да не участва, а да помоли Негово Светейшество патриарх Вартоломей да отложи провеждането му до отстраняване на проблемите в проекто-документите на събора и регламента за провеждането му. Впоследствие и други сестри поместни православни Църкви, изтъквайки сходни съображения, подкрепиха това наше решение.

Като изпращаме изминалата година, да благодарим на Бога за всичко (1 Сол. 5:18) и да изпросим от Него благословение за бъдещето, защото Божието благословение освещава нашия живот и ни помага да се очистим от всичко онова, което ни лишава от душевен мир и добра съвест, предпазва ни от вършене на дела, които причиняват кризиси, неуредици и скърби, умъдрява ни да избираме доброто и полезното за нашето спасение.

Светът около нас е нестабилен и неспокоен, князът на този век отвред ни залага примки и капани, в които да ни улови, за да ни погуби, но не бива да изпадаме в тревога и безпокойство. Нека помним думите на Спасителя: „Да се не смущава сърцето ви; вярвайте в Бога и в Мене вярвайте” (Йоан 14:1), да не забравяме и думите на апостола: „Ако Бог е за нас, кой ще е против нас?” (Рим. 8:31) и никога да не униваме, «яко с нами Бог»!

Свети Йоан Златоуст казва, че ако всеки ден отправяме молитва към Бога и вършим дела на милосърдие, тогава и цялата година ще бъде за нас успешна и щастлива. Нека се изпълним с християнско мъжество и благодушие, с преданост на Божията воля, да се оградим с „щита на вярата” и да вземем „шлема на спасението и духовния меч, който е Божието слово” (Еф. 6:16,17), за да бъде идващата „Господня година” благоприятна за нас (Лука 4:19).

Призовавам всички чада на родната ни Църква, живеещи в родината и извън нейните предели, доколкото зависи от тях, да бъдат „в мир с всички човеци” (Рим. 12:8), да имат „общение един с други” (1 Йоан. 1:7), да отдават „всекиму, каквото са длъжни” (Рим. 13:7), та у всеки, според дарбите и служението му да се прояви Божественият Дух за обща полза.

Честита и благоуспешна Нова 2017 година!

† Н Е О Ф И Т

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ