Сирма Иванова и приятели спасили от смърт 4 малки кончета в Калофер, откупили ги и им намерили осиновители. В бързината пропуснали да извадят документи на животинките. При транспортирането им полицията ги спряла, издала акт, конфискувала кончетата и ги предала на Българската агенция по безопасност на храните. Накрая те били умъртвени без предупреждение.

Тази на пръв поглед безумна история ви разказахме в четвъртък и предизвикахме реакцията на много читатели.

В петък Българската агенция по безопасност на храните излезе с официално съобщение и обясни защо се е стигнало до неприятната развръзка. Накратко - защото така повелява законът, защото кончетата били без документи, защото били превозвани в нарушение на закона, защото в България и Европа има влошена епизоотична обстановка (разпространението на болести при животните), защото трябва да се гарантира безопасността на хранителната верига и да не се допуска пренасянето на заразни болести - както за животните, така и за хората.

Транспортирането на 4-те кончета е застрашило човешки животи, става ясно от съобщението, в което се припомнят няколко случая на неспазване на ветеринарното законодателство: случая с болестта антракс от лятото на 2015 г., когато собственик на животно плати с живота си и застраши здравето на стотици летуващи на нашето Черноморие. И случаят с бруцелоза от 2015 г, който също заради неспазване на правилата завърши със смъртен случай и десетки заразени хора.

Припомняме, че Законът за ветеринарномедицинската дейност допуска евтаназия при следните случаи:

1. неизлечимо болни животни с необратими патологични изменения, причиняващи им болки и страдания;

2. ограничаване и ликвидиране на заразна болест, която представлява опасност за здравето на хората или животните;

3. приключване на опитите с животни, когато са довели до необратими патологични изменения, причиняващи на животните болки и страдания;

4. животни, чието агресивно поведение представлява опасност за живота и здравето на хората или животните.

От агенцията не съобщават, че кончетата са били болни, значи се е задействало правилото за "ограничаване и ликвидиране на заразна болест" предвид сложната епизоотична обстановка в страната.

Проверихме какви опасни болести по животните са открити в последните месеци в България. На първо място това е птичият грип, засегнал ферма за отглеждане на патици в с. Маноле, Пловдивско, дивечовъдно стопанство във Врачанско (с патици) и три дворни стопанства във Видинско, където хората са отглеждали различни птици. Съобщението за откритите случаи на инфлуенца у нас беше на 19 декември. Болестта засяга птиците, вкл. пернат дивеч - затова се казва птичи грип.

На 27 октомври т.г. агенцията по храните констатира огнище на Нюкясълска болест по птиците в Лом (заразени кокошки). Болестта засяга домашните и дивите птици. В края на октомври т.г. агенцията изтегли от търговската мрежа кокоши яйца от Полша, за които имаше съмнения (по-късно потвърдени), че са заразени със салмонела (Ентиритидис). След това няма други съобщения за същата болест.

През април т.г. в страната бяха открити огнища на заразен нодуларен дерматит, който поразява едрите преживни животни (най-вече крави). След това болестта бе овладяна и нови огнища не бяха допуснати.

Други сериозни болести по животните засега няма открити. На 10 ноември 2016 г. агенцията по храните съобщи, че налага превантивни мерки срещу африканската чума по свинете. То е установено в източноевропейски страни, но не и в България. Мерките бяха насочени към свиневъдните обекти.

Единственото съобщение от агенцията, свързано с коне, е от 5 октомври т.г. Тогава БАБХ стартира изследвания на болестите бруцелоза, заразен епидидимит по кочовете, сап и инфекциозна анемия по конете. Обявено беше, че ще се вземат 2400 проби от коне за инфекциозна анемия и сап. Съобщения за регистрирани болни коне нямаше.

Ето официално съобщение на агенцията във връзка с умъртвените 4 кончета:

Проверката е извършена вследствие на засиления контрол, който Българска агенция по безопасност на храните извършва съвместно с органите на МВР, заради влошената епизоотична обстановка в страната и Европа. Целта е да се гарантира безопасността на хранителната верига и недопускането на пренасяне на заразни, както за животните, така и за хората болести.

Животните (4 коня, на видима възраст около 6 месеца) са превозвани при абсолютно неспазване на Закона за ветеринарномедицинската дейност. Те са превозвани с транспортно средство, което не е предназначено за транспорт на живи животни и са били без никакви документи, както и без идентификационна маркировка.

Законът категорично забранява отглеждането, придвижването или транспортирането на животни, на които не е извършена официална идентификация, както и на животни, на които не са изпълнени мерките, предвидени в програмата за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болести по животните и зоонози. Също така е забранено и транспортирането на животни без ветеринарномедицинско свидетелство, а за едрите преживни и еднокопитните животни - и без ветеринарномедицински паспорт.

За гореизброените нарушения е предвидена минимална административна санкция от 300 до 500 лева, за физическо лице при първо нарушение, а при второ сумата е в двоен размер. Освен глобата, Законът предвижда и конфискуване на животните и насочването им към кланица, ако има гаранция за здравния им статус. В случаите, когато такава гаранция липсва, те се евтаназират по хуманен начин и се насочват за обезвреждане в екарисаж.

За Ваша информация ще припомним някои случаи на подобно неспазване на ветеринарномедицинското законодателство. Случая с болестта антракс от лятото на 2015 г., когато собственик на животно, плати с живота си и застраши здравето на стотици летуващи на нашето Черноморие. Случая с бруцелозата от 2015 г., когато също заради неспазване на правилата завърши със смъртен случай и десетки заразени хора.