210,6 млн. евро е получила България от ЕС по структурните и Кохезионния фонд за първите четири месеца на 2014 г. Това става ясно от писмо, изпратено от Европейската комисия до евродепутатите от Комисията по бюджети в Европейския парламент, съобщиха от пресофиса на евродепутата Ивайло Калфин.

84 млн. евро са преведени чрез социалния фонд, а останалите 126,6 млн. - по проекти от фонда за развитие на селските региони и Кохезионния фонд. Общо от 2008 г. по трите фонда на България са платени 2,876 млрд. евро.

До края на април от европейския бюджет към държавите членки по структурните и Кохезионния фонд са разплатени 16,7 млрд. евро. Фактури за още 13,3 млрд. очакват да бъдат проверени и платени. Брюксел очаква през 2014 г. фактури за 60 млрд. евро – рекорд в историята на ЕС.

Европейската комисия изрази опасения от лавинообразно растящите неразплатени сметки, които са риск за стабилността на бюджета на ЕС и за 2015 г. Заложените в него средства ще са с 2 млрд. евро по-малко от разплатените през 2013 г. по всички програми и политики. 

Бюджетният еврокомисар Януш Левандовски предлага бюджет от 142 млрд. евро. 40 на сто от него ще са нужни за покриване на плащания от предходните години (57 млрд. евро), 38 на сто са за задължителни плащания като земеделските субсидии и издръжка на администрацията (54 млрд. евро) и едва 22 процента (31 млрд. евро) са предвидени за нови проекти и програми.

„Втората година от новия програмен период показва задълбочаване на проблема с недостига на средства. Бюджетната рамка не може да издържи в размера, в който беше приета, включително заради големите неразплатени суми. Все по-очевидно става, че ще се наложи междинен преглед на бюджета през 2016 г.”, коментира Ивайло Калфин, който е докладчик на Европейския парламент за дългосрочния бюджет на ЕС за 2014-2020 г.

 Според Калфин една от първите задачи на новата Европейска комисия ще е да започне прегледа, за да представи новите си виждания за разходите на ЕС до края на следващата година. „В противен случай заплахата от спиране на плащанията ще стане реалност”, предупреди Калфин.