1,243 милиона километра са навъртели депутатите със своите автомобили (служебни и лични, когато се използват за работа) през отиващата си 2016 г. Това било 3 пъти повече от разстоянието между Земята и Луната, твърди Нова тв.

Народните представители похарчили 1,5 млн. лв. за пътешествия в чужбина, за самолетни билети, гости и букети.

Близо 900 000 лв. е била сумата за международни командировки на парламента за 2016 г. Председателят на транспортната комисия Настимир Ананиев е убеден, че повечето депутати се отнасят отговорно към пътуванията си зад граница и не ги използват за "парламентарен туризъм".

"Не мога да кажа, че няма злоупотреби. Съвсем наскоро чух за един колега, който е пътувал до Копенхаген за много висока сума, стряскаща даже", обяви Ананиев.

Представителните разходи на парламента също са впечатляващи - 448 289 лв. за година. Парите били за венци, цветя, посрещане на гости от чужбина и др.

За ток, вода и отопление Народното събрание е платило 685 260 лв. през 2016 г. Тук влизат режийните разходи и на двете сгради - на пл. "Народно събрание" и на бившия Партиен дом.

Бюджетът на Народното събрание за 2016 г. е 53 млн. лв., припомня телевизията.

Във вечерната си новинарска емисия бТВ предаде, че 1,85 млн. лв. са разходите на народните представители за ток, вода и парно. Средствата са изразходвани за близо две години - от началото на работата на настоящия парламент до края на ноември 2016 г. Данните били от справка, получена по Закона за достъп до обществена информация.