"Ще вземем мерки и няма да допуснем създаване на ислямска държава в Ирак. Очевидно властите в Багдад имат нужда от помощ, както от нас, така и от международната общност", заяви президентът на САЩ Барак Обама.

"Екипът по въпросите на националната сигурност проучва всички възможни варианти", допълни той след среща в Белия дом с австралийския премиер Тони Абът. US президентът подчерта, че Съединените щати имат интерес да не позволят на джихадистите да спечелят терен в Ирак. "Не изключвам нищо", отговори лаконично Обама, попитан дали САЩ ще помогнат на Ирак с въздушни удари с безпилотни самолети или по друг начин.

Сунитски джихадисти превзеха райони в северната част на страната, включително втория по големина град Мосул. Това е най-сериозната ескалация на насилието в Ирак след изтеглянето на американските войски в края на 2011 г. А кюрдите се възползваха от хаоса в страната и завладяха град Киркук.

Ислямистите начело с Ал Багдади, считан в момента за най-големия терорист и наследник на Осама бин Ладен, се готвят за атака на Багдад.

Ал Багдади. В началото на
годината бе съобщено, че той е
ранен и се укрива в Сирия,
където му е ампутиран единия крак.

Те са само на 90 км от столицата.

Експерти разясниха думите на Обама като най-вероятна въздушна атака в помощ на правителството на Ирак. Те изключват всякаква възможност американски войски да направят сухоземен десант.

Руският посланик в ООН Виталий Чуркин обяви след извънредното заседание на Съвета за сигурност, че международната общност е разтревожена от ситуацията в Ирак и посочи, че ще бъдат предприети стъпки за прекратяването на ислямисткия бунт. На закритото заседание е бил изслушан с конферентна връзка специалният пратеник в Ирак на ООН Николай Младенов, бивш външен министър на България.

 От Иран се обади и президентът Рохани, който в емоционална реч заяви, че няма по никакъв начин да допусне джихадистите да превземат Ирак. Не е изключено Техеран да изпрати войски в съседната държава.

Боевете в самия Ирак продължават. Съобщава се, че правителствени войски са подложили бунтовниците на масирани въздушни бомбардировки. Части от превзетия Мосул били освободени, а терористите били отблъснати от град Тикрит, който също завладяха вчера следобед.

Турската армия продължава да е в бойна готовност. Смята се, че тя се готви за атака в Мосул, за да бъдат освободени около 80 турски граждани, взети за заложници при нападението на турското консулство там.