Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Опитайте да коментирате под статиите в Би Би Си или „Ройтерс“ например. Няма да откриете избщо такава опция. Но това все пак това са информационни лидери, за които мненията са на втори план. Опитайте тогава да публикувате коментара си под статия в сайта на някой от най-големите вестници по света. В „Ню Йорк таймс“ например?

В най-добрия случай ще попаднете на строга система за регистрация и проверка на коментарите. И ако някой невидим за вас модератор прецени, че мнението ви е ценно за публиката, то ще се появи онлайн. И това не е практика от миналото. По-скоро е от бъдещето.

“Премахваме коментарите от сайта ни VICE.com.

Но това не означава, че не ви обичаме“.

Това съобщение прочетоха в края на 2016 година милионите потребители на канадско-американското издание с публика по целия свят. Vice.com се похвали с обновен сайт, с още по-модерен дизайн, доста нови придобивки, но... се раздели с коментарите от читатели.

На теория, възможността читателите да могат да споделят коментари е великолепна. Авторите пък копнеят за обратна връзка – да видят на момента как читателите приемат написаното от тях. В най-добрия случай, коментарите подтикват читателската общност към продуктивна дискусия по конкретната тема. Много често те добавят гледна точка и информация, които са били пропуснати в основния текст.

Дори много хора смятат, че коментарите под статиите са всъщност продължение на старата традиция на изпращане на писма до редакцията. Този начин на диалог между автори и читатели е бил полезен в продължение на дълги години.

За съжаление, обаче, коментарите в сайтовете рядко напомнят на най-добрия случай. Без модератори или модерни алгоритми, те падат в плен на анархията. Твърде често те се израждат в расистки и женомразки водовъртежи, където най-гръмогласните, най-грубите и най-глупавите мнения се оказват най-популярни, а пък малкото разумни изказвания потъват в целия този шум“, обясни Vice.com на читателите си.

Изданието споделя, че винаги е приветствало дори и крайните мнения за ролята на държавните институции в САЩ, за това как глобалните медии на Мърдок спомагат за оглупяването, за това как всичко било нагласено.

Но в последните години ни се наложи да блокираме хиляди коментатори заради заплахи към наши автори, клевети към отделни граждани, както и заради реч на омразата, насочена срещу почти всяка група, за която се сетите“, пише Vice.com.

Списанието обяви, че няма нито времето, нито желанието да подлага на мониторинг всички постъпващи глупости. То предлага на читателите си да използват някои от многобройните други начини да коментират публично работата на журналистите.

„Продължаваме да четем мислите ви в Туитър и Фейсбук и изключително много се радваме на писмата ви по електронна поща до редакцията“.

Vice.com подчерта, че наистина цени разумнте коментари и критики от своите читатели и най-голямото притеснение на изданието е, ако тези хора приемат промяната за обида.

„Моля ви, не го приемайте така. Вярваме, че мнозинството от вас не са фанатици и наистина са добронамерени. Това няма да се промени, дори и когато се отървем от отвратителното съдържание под статиите си“, завършва обръщението на редакцията.

П.П. Както сте забелязали, още през месец август Клуб Z въведе задължителна регистрация за коментарите. Това ни позволява да санкционираме онези, които не уважават останалите участници във форума и предпочитат нецензурния език пред цивилизованата дискусия.

Коментари

Gogo Bogo's picture
Gogo Bogo
GogoBogo

Няма друг начин...

... за борба с руската пропаганда.

Няма друг начин

... за борба с бизнеса "руснацитегонаправиха"
Емил Станоев's picture
Емил Станоев
Емил Станоев

Да , ще изчезнат . Когато от

Да , ще изчезнат . Когато от сащ сорос спре да плаща на разни безродни типове да се опитват да ни налагат чуждо мнение по разни въпроси.

Това е добра идея.

Когато се допълни с форум, от който редакциите могат да получават обратна връзка. Последен пример - множеството идиотски коментари под новините за падналия руски самолет. Има много хора, за които да напишат някоя глупост под статия е единствения начин да се почустват значими за няколко минути, но това води до негативи - върху имиджа на изданието, обичайно създаваната нетолерантност има далеч немаловажен лош възпитателен ефект. А цензурирането или модерирането крие опасности - в зависимост от конкретния човек.

ksietta...

Напълно сте прав. А един от проблемите е, че всеки може да обвинява в цензура, когато не назовава нито конкретни коментари, нито конкретни потребители. Ако видите някой коментар, който според вас може да бъде изтрит по причини различни от описаните в правилата, направете един скрийншот, и ако видите, че е изтрит, публикувайте го тук. Разбира се, грешки стават, но рядко.
kate pate's picture
kate pate
new

Моето мнение

Или трябва да бъдат спрени всички коментари или да не се трие нищо. Иначе се дава абсолютна власт на модератора и неговите пристрастия. И се получава като в Дневник, където не мога да напиша и 5 коментара без бан. И където във всеки втори коментар се среща словосъчетанието Бай Хуй. Но ако напишеш бай Гъз получаваш доживотен бан по ИП-адрес.
 's picture

:)

Ето защо са те изтрили

Отклонила си се от темата. Писала си за себе си под псевдоним бай гъз, лапнала онуй на бай хуй...
 's picture

:)

От друга страна

Капсулиране и изолиране - комфорт за автора, медията, обекта на писанието; Нежелание да се отчетат нагласи; С този жест, медиите като посредник между природонаселението и институциите осигурява комфорт на последните; "Либерализъм" следва да се пише в кавички, защото прибягва до цензура и капсулиране, превръщайки се в отрицание на себе си. Мненията обаче съществуват и формата за изява ще е една или друга. Положителното: платени свиркаджии се лишават от поле за изява и няма да четем панегериците им.
Iliya Popov's picture
Iliya Popov
iliya

На тан отиват нещата

Руснаците разработват система за премахване на анонимността в мрежата. Вероятно и другаде се мисли по въпроса. Не знам перфектно западен език, за да преценя дали ф техните форуми се използват откровени лъжи и измишльотини по нечий адрес и как стои въпроса там с търсенето на съдебна отговорност в такива случаи. Питал съм хора, твърдящи на пример, че "еди коя си бензиностанция в Хасково била на Иван Костов.." имат ли доказателство, и те ми отговарят "ами казаха ми, че така било"! В нашата страна такъв тип обвинения са хиляди и много хора, особено с ниско образование и статус вярват в тях.
Джибри дизатор 's picture
Джибри дизатор 
Хибридизатор

Ти мани, да беше само за

Ти мани, да беше само за бензиностанциите на Костов. Има и още, примерно "Русия води хибридна война срещу САЩ и манипулира изборите там". И необразованите четат заглавията и вярват... Ужас направо.
 's picture

Zdravko Mladenov

Браво!

Браво на Клуб Z. Регистрирах се само, за да пост-на това. Важно е редакцията на изданието да знае, че има предостатъчно хора (според мен - голямо мнозинство), които оценяват работата на модераторите и напълно подкрепят политиката на изданието що се отнася до коментарната секция. Браво! От днес ви следвам и във Facebook. А за тези, които смятат, че това е някаква безмислена цензура или че авторите на статиите ги е страх от вашите коментари...ами, като не ви харесва, пишете си в Facebook и Twitter, какво ви пречи? Няма лошо, и там е форум - дори много по-популярен от този. И като видите тук изтрит коментар, пускайте screenshot, та да видим всички наистина ли неправилно е изтрит - или трябва да благодарим на модераторите , че спестяват раздразнението от поредния безумен пост.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.