Обявявам в Русия общонационален траур, заяви Владимир Путин пред журналисти. Почитането на паметта на загиналите в самолетната катастрофа край Сочи ще бъде на 26 декември, предаде ТАСС.

Самолет Ту-154 се разби рано сутринта в Черно море след излитане от Сочи. Машината е пътувала от Москва за руската военна база Хмеймим в Сирия. На борда са били военнослужащи, 68 души от ансамбъл "Александров" и 9 журналисти от различни медии. Всички 92 души са загинали. Самолетът е спрял в Сочи за зареждане с гориво. Почти веднага след излитането, още преди да набере височина, самолетът е паднал във водите на Черно море. Намерени бяха вещи и отломки на около килимотер и половина от брега. Седем тела бяха открити на около 5 км навътре в морето. Самолетът е произведен през март 1983 година. Основен ремонт му е правен през 2014 година.

Специалистите категорично изключиха версията за възможен атентат на борда. Най-вероятната причина за падането на Ту-154 години е техническа неизправност. Но е възможна и груба грешка на пилота, който е бил много опитен и е бил летец 1 клас. Като трета версия се сочи неправилно натоварване на машината.

Сред загиналите е и д-р Елисавета Глинка, по известна като доктор Лиза и руската майка Тереза. Тя е придружавала пратка с лекарства за Сирия. 

Водещият солист на ансамбъл "Александров" Вадим Ананиев е оцелял, защото както сам заяви пред медиите, му се е родило бебе и той не е заминал с колегите си. Освен него още двама певци не се качили на борда по различни причини. Сред пътниците е трябвало да бъде и народният артист на СССР Йосиф Кобзон, но той не се е явил на летището, защото трябвало да завърши лечение, което предварително било планирано.

Премиерът Медведев бе посочен от Путин като шеф на Комисията за резследване на причините за катастрофата.