Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Въпреки всички изявления на премиера Бойко Борисов, че той иска да се въведе чист мажоритарен вот в два тура, депутатите от ГЕРБ признават, че най-вероятно партията е склонна да мисли в посока смесена система. Това установи Клуб Z в кулоарите на парламента. Депутати от ръководството на парламентарната група признаха, че в партията се обсъжда вариант половината от парламента да бъде избиран мажоритарно. Тази избирателна система прилича повече на германската, докато Борисов за обяви за почитател на френската.

В Германия избирателите гласуват с две бюлетини - една за партия, и една за мажоритарен кандидат. Допустимо е един избирател да гласува за една партия и за мажоритарен кандидат на друга партия. Местата в парламента се разпределят на пропорционален принцип между партиите. Те обаче се заемат с предимство от мажоритарно избраните техни кандидати.

На проведения референдум, иницииран от екипа на "Шоуто на Слави" над 2,5 млн. български граждани гласуваха с "да" на въпрос трябва ли депутатите да се избира мажоритарно в два тура. Около 12 000 гласа не достигнаха референдумът да бъде задължителен за парламента. В момента обаче тече ново броене на бюлетините, разпоредено от Върховния административен съд. След като съдът се произнесе и ако допитването все още не е задължително за парламента, то депутатите ще имат три месеца, в които да се произнесат. Според закона те могат и да отхвърлят мажоритарния вот.

В подкрепа на смесената избирателна система вече се изказаха официално от БСП. Реформаторският блок подкрепя преференциалното гласуване, но с нисък праг и без привилегии за водача на листата, както е сега.

Коментари

Martin Martinov's picture
Martin Martinov
САМОсеПИТАМ

Петър Москов: Борисов чрез Цветанов възстанови Държавна сигурнос

ГЕРБ и Цветанов употребяваха държавата, както би направила силова групировка, а МВР беше ударната им бригада, каза Петър Москов в интервю на Севделина Николова от Vesti.bg Диагнозата на това, което се случва, е разпад на ГЕРБ. Разпад на различни разбойнически лобита. Защото това, че ГЕРБ и г-н Цветанов употребяваха държавата по начин, по който действа силова групировка, а МВР беше ударната бригада на тая силова групировка, за да всява страх и да държи под контрол гражданите, не се знае от днес, а ние го повтаряме с доказателства от три години. Всъщност Бойко Борисов чрез Цветан Цветанов възстанови Държавна сигурност. 25 април 2013
kate pate's picture
kate pate
new

Е, сега е 2016, а Москов е

Е, сега е 2016, а Москов е позицията на Цветанов. Подсъдим за това, че си е вършил работата като министър. Бог е много бърз във възмездието когато един добър човек загуби мярата и кривне от правия път. За боклуци като Радан и Пеевски не Му пука. Те са просто инстументи в плана Му.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.