Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

77 души, начело с Христо Иванов, Кристиан Таков, Мануела Малеева и популярни имена от различни сфери се записаха в Инициативния комитет за учредяване на партия "Да, България". Събитието бе днес, а заявката на Иванов бе следващата законова стъпка към появата на новата партия - учредително събрание, да е в началото на януари. Амбицията е формацията да получи съдебна регистрация толкова бързо, че да участва в предсрочните парламентарни избори напролет.

"Основната ни цел е да освободим страната от модела на корупция, който е превзел институциите. Беззаконието и корупцията са основните причини за бедността и стагнацията, която някои описват като стабилност", заяви Иванов. 

След него Кристиан Таков обяви, че призивът "да се политизираме", който новата формация отправя, може да звучи странно у нас и сам призна, че преди време е отговарял на въпроса "защо не влезете в политиката" така, както го правят и други: "Изкарвам си парите по почтен начин, защо да влизам в политиката". По думите му обаче това става все по-трудно заради корупцията и начина, по който се прави политика в България. Затова трябва да се участва в политиката, а правото е инструментът за правене на политика. 

Иванов обяви, че до момента "Да, България" има регистрирани близо 3000 поддръжници, над 10 000 последователи в социалните мрежи, а начина, по който функционира формацията, е максимално прозрачен. Обявена е сметка за дарения по правилата на Закона за политическите партии, въпреки че "Да, България" още не е партия. Това значи, че даренията могат да се правят само от физически лица и таванът е 10 000 лв. Дарителите ще се обявяват на страницата на "Да, България", информация за разходите - също, обеща председателят на ИК. 

Започват и срещи в страната и с българи, които живеят в чужбина.

На въпроси как новата формация ще опровергае онези, които твърдят, че това е "партия на Протестна мрежа", че в нея има "олиарси и соросоиди" и т.н., Иванов обясни, че няма нищо да опровергава, начинът, по който се структурира бъдещата партия е прозрачен, има баланс в представителството, не само в рамките на Инициативния комитет, става дума за професионалисти в различни сфери, на които благодари. По думите му на подобни внушения отговорът е прозрачност, а и никой от учредителите не би си заложил името, за да бъде "манекен на нечий интерес".

По тази тема Кристиан Таков беше още по-категоричен. Той припомни как и преди е отговарял на въпрос дали е "проводник на влияние на интересите на Росен Плевнелиев, кръг "Капитал" и Ранобудните студенти". Сам нарече отговора "нахален", но подходящ и затова го повтори:

"Не мога да бъда проводник, защото аз самият съм източник на влияние". С това предизвика бурни аплодисменти в залата. 

Последва нов въпрос, този път как ще се обясни, че партията нямало да е "бухалка срещу главния прокурор".

На това Христо Иванов припомни, че отношението му към дйстващия, предишния и по-предишния главен прокурор не е било различно и винаги е критикувал начина, по който функционира институцията и оттъствието на истински правила и контрол за работата й. Затова и целта е реформа, която да започне първо от реформа в конституцията и в правосъдието - с промяна на статута на главния прокурор, отчетност и граждански контрол, след това с реформа в службите на МВР, защото това са двата гръбнака на борбата с корупцията.

Попитан кои биха били партньорите на движение "Да, България" и потенциалните коалиционни партньори, Христо Иванов обясни, че все още няма партия и органи, които взимат подобни решения. Ясно е обаче, че партньори няма как да са партиите, които са отказали да правят съдебна реформа и да се борят срещу корупцията, както и тези, които "уютно си мълчаха" по темата. Не назова имена, но беше категоричен, че е нужен "широк фронт" от политици и организации, които да застанат срещу корупцията. 

 

Ето и пълния списък на учредителите:

Христо Иванов, Мануела Малеева, Кристиан Таков, Атанас Славов, Михаил Екимджиев, Манол Пейков, Георги Атанасов, Камен Алипиев, Ивайло Захариев, Йовко Ламбрев, Кирил Петков, Кирил Николов, Захари Карабашлиев, Виктор Стоянов, Боряна Мусева, Светозара Давидкова, Александър Иванов, Божидар Божанов, Надежда Цекулова, Любена Нинова, Любомир Авджийски, Константин Павлов, Мария Шаркова, Веселин Веселинов - Еко, Надежда Йорданова,

Александър Кръстев, Мира Кръстева, Теодор Михайлов, Атанас Русев, Иван Червенков, Бояна Петкова, Веселин Калановски, Румен Петков, Юри Катанов, Емил Георгиев, Меглена Русенова, Миряна Захариева, Дончо Бораджиев, Кирил Русев, Илия Кръстев, Руслан Жечков, Вера Асенова, Атанас Карашенски, Мариан Маринов, Павел Златаров, Слав Недев, Мария Спирова, Силвия Атипова, Алина Добрева,

Боян Юруков, Велина Мавродинова, Миролюб Петрински, Стоян Михайлов, Милена Златарова, Юлия Величкова, Даниел Стоянов, Петър Вълчев, Дмитрий Иванов, Росен Манчев, Искра Чолакова, Аспарух Илиев, Ангел Гюров, Йордан Златев Йорданов, Николай Христов, Боряна Панчева, Апостол Апостолов, Михаил Паргов, Виктор Димчев, Пламен Медаров, Николай Илиев, Андрей Гюров, Сергей Антонов, Антон Ангелов, Мирослав Минчев, Георги Илиев, Ивайло Мирчев, Николай Стайков.

Ето и текста на учредителната декларация на "Движение Да, България":

България е в плен на политическата корупция. Институциите не защитават интересите на гражданите. Беззаконието е на всички нива. Властта е недосегаема. Олигархията ограбва националните ресурси, обществените средства, държавните поръчки, европейските фондове, спестяванията на хората.

Така корупцията произвежда бедност. Ние отказваме да живеем в страна без справедливост и без върховенство на закона, пречупена от бедност и от неравенства, застрашена от разрушаване на природните и` ресурси. Ние искаме да работим за една нова България, където личната свобода и достойнството водят до развитие и успех.

Ние искаме страна, отзивчива към мечтите на всеки един свой гражданин.

Ние, учредителите на политическа партия "ДВИЖЕНИЕ ДА БЪЛГАРИЯ", вярваме в неотменимите принципи за: • лична свобода и защитата на човешките права;

• справедливост, установена чрез върховенство на правото;

• сигурност чрез демократични и силни институции;

• почтено служене на обществения интерес;

• създаване на благосъстояние чрез предприемачески дух и свободна инициатива;

• социална солидарност в здрави и просветени граждански общности;

• плурализъм и свобода на публичния дебат.

Голямата цел, заради която основаваме политическа партия "ДВИЖЕНИЕ ДА БЪЛГАРИЯ", е да демонтираме корупционния модел на управление на страната, за да сложим край на бедността.
Да повишим благосъстоянието и качеството на живот на българските граждани. За да постигнем целта си сме решени:

• Да реформираме правоохранителната система и да установим върховенство на закона.

• Да укрепим независимостта и професионализма на институциите. Повече законност и правила, вместо политически произвол.

• Да създадем работещи регулатори, охраняващи правилата за свободна конкуренция, които да разрушат монополните и картелните структури.

• Да спрем бюджетните кражби, свързани с нагласени обществени поръчки, укрити данъци в особено големи размери и контрабандна търговия от фирми и частни лица, избегнали закона чрез корупцията в държавните институции.

• Да се справим с бедността като ускорим икономическия растеж и така вдигнем доходите, включително пенсиите, като вярваме, че най- добрият начин за това е увеличаване на конкурентоспособността на българския бизнес, стимулиране на иновациите и предприемачеството и връзката им с образованието и науката.

• Да въведем образование със стандарти, отговарящи на изискванията на съвременния свят, и младежки политики, възпитаващи активни граждани.

• Да изградим малка, прозрачна администрация и електронно управление. Кариерно израстване, основано на професионални качества и интегритет.

• Да вземаме решения на база на реална експертиза, анализи и данни, включително с участие на гражданското общество, като по този начин осигурим качество и предвидимост на провежданите политики.

• Да въведем законодателна рамка, която гарантира ясна собственост на медиите и спазването на високи професионални стандарти в медийната среда. Край на политическото финансиране за медии.

• Да провеждаме политика на национална сигурност, гарантираща енергийната независимост на страната, опазването на природните и` ресурси и здравето, и живота на гражданите.

• Да довършим интеграцията на България в структурите на Европейския съюз - пълноправно членство в Еврозоната, Шенген и Банковия съюз.

• Да провеждаме външна политика, която да гарантира, че България е пълноценен и надежден член в Европейския съюз и НАТО, и като такъв, ще развива равнопоставени отношения на сътрудничество. Призоваваме гражданите на България! Нека заедно да вземем страна в битката с корупцията! Наш дълг е да защитим родината си от беззаконието. Вярваме, че изправяйки се срещу престъпността и корупцията в управлението, ще върнем и задържим младите хора в България.

Само така можем да им предложим бъдеще, а на нашите родители - достойно настояще. Ние желаем да възпитаме децата си в родолюбие, да им завещаем горда и достойна България. Искаме да бъдем солидарна общност от граждани, независимо дали живеем в страната или извън нейните предели. За нас това е истински патриотизъм. Да, България!

Коментари

 's picture

Божидар Цветанов

С любезното спонсориране от

С любезното спонсориране от Прокопиев. Не, мерси. Няма много разлика между него и Пеевски.
От къв  зор's picture
От къв зор
Регистриран

Я герберастите при прасето.

Я герберастите при прасето.
Инспектор Стрезов's picture
Инспектор Стрезов
Инспектор Стрезов

Божидаре...

Щом вярваш, че Прокопиев спонсоира и щом не правиш разлика между него и Пеевски, со боклук драги. Седи си там на бунищео и отделяй миризми.
kate pate's picture
kate pate
new

:-)

Баси, уж са 77, пък си минал 100 минуса. Явно гласуват веднъж през телефона, после през лаптопа.
kate pate's picture
kate pate
new

На Цветан Василев хората +

На Цветан Василев хората + двама-трима глупави
 's picture

Бобо

Патка шматка

Шматко сладка що пригласяш на Прасето , пуснат ви опорни точки и вие айде на черешата , а колкото до сравнението на Прокопиев с Пеевски това отново е тяхна мантра . Успех на Христо ...
 's picture

Радев

Успех на Христо Иванов!

Успех на Христо Иванов!
Емил Станоев's picture
Емил Станоев
Емил Станоев

Тези нямат никакъв шанс на

Тези нямат никакъв шанс на избори .
65 65's picture
65 65
65

Ами имаш повод за радост!

Ами имаш повод за радост!
 's picture

Krasimir Kabakciev

Декларацията добре звучи, но е много общо

Но са нужни заявления за конкретни практически действия от типа на това, което заяви кандидат-президентът Радев (и затова аз го подкрепих): "Ще отида в Румъния и ще проуча опита им за борба с корупцията по високите етажи на властта." Е, ще видим дали ще го направи, ако не го направи, ще му търсим сметка. Та и тези, ако искат успех, трябва нещо по-конкретно да планират. Иначе това, което го пише в декларацията, почти всяка партия може да каже, че го подкрепя (а всъщност не го подкрепя). Изобщо дела трябват, не само приказки. Давам само един пример: протестни митинги (но яки, а не мижави като досегашните) против корумпираната съдебна система!
 's picture

Бобо

Създателя на СДС

Кабакчиев че той генералчето на другия ден се отрече от думите си за модела на правораздаване в Румъния , това май си го пропуснал , така че не излизай с плитки номера , Радев не му ли пуснат опорни точки го забрави да мисли , човека е възпитан да изпълнява заповеди , не виждаш ли че се скри като мишка .....

77 учредяват, 50 гласуват за тях

Това ще е първата партия, която ще има повече учредители, отколкото гласоподаватели. Защото вероятно дори част от учредителите ще гласуват за другите психота от ДСБ. :D
 's picture

Бобо

Болен Мозък

Добре си се кръстил , по ще ти ходи Бялата Златка ....
kate pate's picture
kate pate
new

Нема бе. Те ще са в коялиция.

Нема бе. Те ще са в коялиция. И Дончева и Кадиев с тях. За да е пълна шезофренията.
 's picture

zazabg

Браво!

Браво - много и все читави хора. Вече без колебание ще има за кого да гласувам.
 's picture

Krasimir Kabakciev

Байганьовски омаскарители

Някакъв заяви, че Радев се бил изметнал от думите си, че ще отиде в Румъния. Призовах го незабавно да даде линк. Минаха 14-15 часа, още не го е направил. Дъбоко се съмнявам Радев да се се е изметнал от обещанието си. Прави впечатление, че тук винаги е било пълно с индивиди, готови да вдигнат двата пръста на всеки, който им покаже един пръст. Показващите един пръст са пръмовци, сбърканяк-реформатори, сбърканяк-седесари, сбърканяк-драгалевски файтонджии, нищонечинещи Протестни мрежи. И тези 77 не са много вярване - но да видим. КЪДЕ Е ЛИНКЪТ, ДОКАЗВАЩ ИЗМЯТАНЕТО НА РАДЕВ, БЕ, АЛООООООООООООООУ? Или за байганьовските омаскарители фактите от обективната действителност нямат никакво значение?
 's picture

Krasimir Kabakciev

Добавка

Сбърканяк-антикомунисти дрънкали по медиите, че понеже, видите ли, Радев бил кзал нещо за главния прокурор, значи се е отметнал, че ... ще ходи в Румъния. То бива, бива малоумие, ама .... "Демократичните" малоумници са не по-малко малоумни от комунистическите.
 's picture

Stoyan Hlebarov

И аз и всеки е за борба с

И аз и всеки е за борба с корупцията! Предполагам,че на това са заложили основателите на новата партия! Само че в нея доминират пожелателните клишета! Например-КАКВА БОРБА С КОРУПЦИЯТА МОЖЕ ДА ИМА,АКО КОРУМПИРАНИТЕ НЕ МОГАТ ДА СЕ МРЪДНАТ ОТ ПОЗИЦИИТЕ,КОИТО ЗАЕМАТ!? Най много , на "борците "да им намерят формални поводи за репресия! ...И до там! Няма конкретика и правилни приоритети в тази борба! С тази съдебна система ,с тази конституция ,с този ВСС ,с това кадруване в съдебната система , с това влияние на Мафията върху нея-НЕ Е ВЪЗМОЖНА НИКАКВА БОРБА С КОРУПЦИЯТА! Вероятно учредителите си представят тази борба,като...разобличаване на корумпираните!? И не държат сметка ,че отдавна на корумпираните не им дреме от това разобличаване! Мисля,че подходът на ДСБ е по всеобхватен и конкретен! ВСИЧКО Е СВЪРЗАНО И НЕ МОЖЕ ДА ИМА БОРБА С КОРУПЦИЯТА ,АКО СЕ ЗАПОЧНЕ ...."ОТ КРАКАТА -КЪМ ГЛАВАТА"!? Не може да има борба с корупцията ,ако не се смачка главата й- това са тези ,които не желаят да се приемат антикорупционни закони -това са тези, които са завзели на абордаж съдебната система и дискредитират всеки,който им се опълчи!
 's picture

Stoyan Hlebarov

И аз и всеки е за борба с

И аз и всеки е за борба с корупцията! Предполагам,че на това са заложили основателите на новата партия! Само че в нея доминират пожелателните клишета! Например-КАКВА БОРБА С КОРУПЦИЯТА МОЖЕ ДА ИМА,АКО КОРУМПИРАНИТЕ НЕ МОГАТ ДА СЕ МРЪДНАТ ОТ ПОЗИЦИИТЕ,КОИТО ЗАЕМАТ!? Най много , на "борците "да им намерят формални поводи за репресия! ...И до там! Няма конкретика и правилни приоритети в тази борба! С тази съдебна система ,с тази конституция ,с този ВСС ,с това кадруване в съдебната система , с това влияние на Мафията върху нея-НЕ Е ВЪЗМОЖНА НИКАКВА БОРБА С КОРУПЦИЯТА! Вероятно учредителите си представят тази борба,като...разобличаване на корумпираните!? И не държат сметка ,че отдавна на корумпираните не им дреме от това разобличаване! Мисля,че подходът на ДСБ е по всеобхватен и конкретен! ВСИЧКО Е СВЪРЗАНО И НЕ МОЖЕ ДА ИМА БОРБА С КОРУПЦИЯТА ,АКО СЕ ЗАПОЧНЕ ...."ОТ КРАКАТА -КЪМ ГЛАВАТА"!? Не може да има борба с корупцията ,ако не се смачка главата й- това са тези ,които не желаят да се приемат антикорупционни закони -това са тези, които са завзели на абордаж съдебната система и дискредитират всеки,който им се опълчи!
 's picture

Stoyan Hlebarov

Каква борба-какви пет лева...само с лозунги!?

И аз и всеки е за борба с корупцията! Предполагам,че на това са заложили основателите на новата партия! Само че в нея доминират пожелателните клишета! Например-КАКВА БОРБА С КОРУПЦИЯТА МОЖЕ ДА ИМА,АКО КОРУМПИРАНИТЕ НЕ МОГАТ ДА СЕ МРЪДНАТ ОТ ПОЗИЦИИТЕ,КОИТО ЗАЕМАТ!? Най много , на "борците "да им намерят формални поводи за репресия! ...И до там! Няма конкретика и правилни приоритети в тази борба! С тази съдебна система ,с тази конституция ,с този ВСС ,с това кадруване в съдебната система , с това влияние на Мафията върху нея-НЕ Е ВЪЗМОЖНА НИКАКВА БОРБА С КОРУПЦИЯТА! Вероятно учредителите си представят тази борба,като...разобличаване на корумпираните!? И не държат сметка ,че отдавна на корумпираните не им дреме от това разобличаване! Мисля,че подходът на ДСБ е по всеобхватен и конкретен! ВСИЧКО Е СВЪРЗАНО И НЕ МОЖЕ ДА ИМА БОРБА С КОРУПЦИЯТА ,АКО СЕ ЗАПОЧНЕ ...."ОТ КРАКАТА -КЪМ ГЛАВАТА"!? Не може да има борба с корупцията ,ако не се смачка главата й- това са тези ,които не желаят да се приемат антикорупционни закони -това са тези, които са завзели на абордаж съдебната система и дискредитират всеки,който им се опълчи!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.