„Изпитвам страх от монологичността. Дълбокото ми убеждение е, че човешкостта е диалогична“.

Такова признание направи социологът проф. Георги Фотев на представянето на новата си книга „Смисъл и разбиране“ в сряда вечерта.

„Съчинението е среща на различни мислители, никой не е случаен, нищо не е случайно“, смята известният социолог за труда си, който определи като „чудовищна книга“.

„Екзистенциална, сложна книга, която свързва останалите му книги, машина за търсене на смисъл“, каза за „Смисъл и разбиране“ проф. Лиляна Деянова.

Георги Фотев не се притеснява да задава въпроса за смисъла на живота в книгата.

„Единствено човекът е питащо същество, а всяко питане е търсене на смисъл. Разбира се, търсене не означава намиране в крайна сметка, тоест не може да се каже, че всеки въпрос има отговор или намира отговор. Има лесни въпроси, защото са лесни отговорите, толкова лесни в някои случаи, че се подразбират, или въпросът е чисто и просто реторичен, а мотивите за поставяне на такъв въпрос могат да бъдат най-различни. Има трудни и много трудни въпроси, намирането на отговорите, на които превъзмогва труден и мъчителен път, след много усилия, преодоляване на заблуди, които бележат криволичения, и т.н. Има въпроси, които са поначало безмислени и такива, които се оказват безмислени. Благодарение най-вече на историческия опит на човечеството се знае, че има вечни въпроси, по които има обаче спорове дали са смислени или безмислени. Въпросът за човешкия живот може да се отнесе към  този кръг въпроси“ , задава предизвикателство проф. Фотев в главата „Смисълът на живота“.

„Смисълът на смисъла на живота е в търсенето, което е надежда и преживяване“, казва накрая той.

Диалог и търсене  - това е „Смисъл и разбиране“, в която известният социолог отново отстоява своя принцип за интелектуалната честност и почтеност, като най-висша ценност в науката.