Започва най-проблемно организираното световно първенство в историята на футбола. Откриването е тази вечер от 21:15 часа наше време, а в 23:00 на терена за първия двубой в Сао Пауло ще излязат Бразилия и Хърватия.

Световното започва, ала проблемите не свършват, напротив. Страната на кафето бе скована от стачки - на служители на метрото, по летищата, на учители, чиновници... Всички те, хората, които не искат световно в страната, в която футболът е най-обичан, но мондиалът им причини още повече бедност и гигантската корупция, заплашват стачките и протестите да станат още по-големи и непримирими. Поради което националната гвардия е нащрек. Служителите на метрото в Сао Пауло временно вдигнаха стачката. Не и тези на летището в Рио, където е частична.

Опасенията за провал заради хаоса са надвиснали над първенството. Домакините се изложиха с много инфраструктурни проекти, хотели, че и стадиони. Два преди двубоя Англия - Италия, един от най-чаканите в първата фаза на световното, теренът на стадион "Арена ди Амазония" в Манаус е в безобразно състояние. Дори човекът, който отговаря за тревата признава през световни медии, че "игрището е зле". Щабовете на двата отбора нервно пращат делегации за инспекции. Те останаха недоволни от това, че ще тренират само по веднъж на "Амазония" - в петък вечерта.

Опасения има и за други терени - домакините се оправдават с атмосферните условия.

"Световното първенство по футбол е национално събитие. Ние сме демократична страна и ще спазваме правото на хората да демонстрират. Няма обаче да има и най-малка толерантност към тези, които извършват прояви на вандализъм или пречат на правото на мнозинството да се радва на форума", обяви пред медиите президентът на страната Дилма Русеф.

В охраната на шампионата са впрегнати близо 160 000 полицаи, военни и специални служби. В Бразилия се очакват над 600 000 запалянковци за финалите.