Държавите се готвят за война, всички увеличават драстично разходите за въоръжение, заяви премиерът в оставка Бойко Борисов пред журналисти в Хитрино, цитиран от "Радио Фокус - Шумен".

Борисов е в селото, за да провери каква е ситуацията на седмия ден след взрива на цистерна, отнел живота на 7 души, ранил десетки и разрушил гарата и много къщи.

 
„Факт е, че дори Германия 0,8% от парите си отделя за отбрана. Сега шефът на НАТО казва да се прави европейска армия, една са съгласни, други – не. Ама то като правиш армия, нали я правиш заради нещо“, анализира министър-председателят в оставка.
Той коментира отново и въвеждането на 100% мажоритарна система в два тура, както поискаха 2,5 млн. избиратели на референдума, организиран от "Шоуто на Слави". И обясни защо, според него, поисканото трябва да се въведе, въпреки че резултата от допитването не е задължителен.
 
„След като се възползваха всички от референдума да изкарат, че протестният вот е срещу нас, сега ние трябва да се съобразим с референдума. Какво е оправданието на партиите в парламент, без ГЕРБ, а и някои други, но да не ги персонализирам. Казаха: „Няма време парламента“.
Борисов се възмути от аргумента на парламентарните сили, че няма време да се приеме ремонт на Изборния кодекс, стана ясно от думите му. И предложи депутатите да си отменят коледната ваканция, която била по-дълга от тази на учениците.
 
Народното събрание гласува ваканцията за Рождество Христово и Нова година да е от Бъдни вечер до 10 януари. Такава почивка е предвидена и в парламентарния правилник. Предложението почивката да е толкова дълга дойде от група народни представители, начело с председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Имаше и предложение от избраниците Мартин Димитров и Петър Славов депутатите да се върнат на работа веднага след Нова година - на 2 януари. Прие се обаче първият вариант.
 
 
"Без коледна ваканция, нов Изборен кодекс, съобразен с референдума. Защо не го направят?“, попита Борисов.