При извършване на превози през територията на Република Гърция с лизингови транспортни средства следва да се има предвид, че в случай на проверка гръцките контролни органи изискват водачът да представи оригиналните І-ва (б.ред., големия талон) и ІІ-ра част (б.ред, малкия талон) на свидетелството за регистрация на автомобила, съобщи на сайта си Министерството на външните работи. Не се приемат нотариално заверени копия на І-ва част на свидетелството за регистрация на автомобила.

Повод за предупреждението са случаи, в които шофьори на взети на лизинг товарни автомобили са глобени със сериозни суми, защото не носят със себе си големия талон.

Изискването е на основание европейска Директива  1999/37/ЕО, където е посочено -  „За целите на идентифицирането на превозното средство в пътния трафик държавите-членки могат да изискат водачът да носи при себе си част І-ва от свидетелството за регистрация.” В случая това изискване е инкорпорирано в гръцкото законодателство и е основание за налагане на санкции, обясняват дипломатите.

При липса на горепосочените документи се налага парична глоба, номерата на возилото се свалят, а книжката на шофьора се отнема. Те се връщат след плащане на глобата от съответното полицейско управление и след изтичане на наказателния срок.

Изискването за пълен комплект документи се отнася за всички превозни средства, но досега поне в медиите не са известни случаи гръцките пътни полицаи да са глобявали водачи на леки коли, които не носят със себе си големия талон.

Съюзът на българските автомобилисти (СБА) е отправил официално запитване до властите в Република Гърция относно шофирането на лизингови автомобили на територията на южната съседка, съобщава на сайта си организацията. Незабавно след получаването на отговор от гръцка страна, съответният ще бъде публикуван на уеб страницата ни, пишат от СБА.