Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Германската министърка на отбраната Урсула фон дер Лайен отказа да се забули по време на визита в Саудитска Арабия, съобщават световните медии. Постъпката ѝ е широко коментирана и в петролното кралство - с възмущение, и в останалия свят. 

Фон дер Лайен беше на посещение в Рияд този уикенд.

Тя категорично е отказала да облече хиджаб, нито абая – дълга роба. Такава обаче е била раздадена на другите жени от делегацията – сътруднички, журналистки и преводачки.

Фон дер Лайен не е допуснала те да бъдат принудени да се появяват с дългата дреха. Министърката обясни пред в. “Билд”:

“Нито една жена от моята делегация не е длъжна да носи абая. Да подбираш облеклото си, това е право както на мъжете, така и на жените. Нервирам се, когато придружаващи ме жени бъдат принуждавани да слагат абая.”

Урсула фон дер Лайен е била в традиционното си за тържествени случаи облекло – класически черен костюм с панталон.

Министърката се появила така дори при официалната си среща с престолонаследника принц Мохамед бин Салман ал Сауд. Според немските медии, освен двустранни въпроси и военно сътрудничество, Фон дер Лайен е говорила открито за правата на жените.

Същевременно тя изрично е подчертала, че естествено уважава обичаите в страната, придържа се към правилата, но при облеклото трябва да има определени граници:

“Не се пребраждам и нося панталони.”

Министърката на отбраната беше в Саудитска Арабия само дни след конгреса на партията на Меркел – Християндемократическия съюз. Фон дер Лайен е заместник-председателка на ХДС. На партийния форум Ангела Меркел обяви от трибуната:

“При нас важи правилото: “Покажи си лицето!” Ето защо бурките нямат място у нас. Те трябва да бъдат забранени там, където това е възможно.”

В Германия се обсъжда налагането на законова забрана за носене на бурки зад волана, в държавните институции, училищата, социалните служби и пред съд.

В Саудитска Арабия обаче пълното забулване на жените е задължително по закон.

В мюсюлманската страна остро осъждат двойния морал. Не можело Фон дер Лайен да се яви дори без фередже и да не понесе наказание, докато местни жени биват арестувани и съдени, ако не са тотално забулени. Според местни медии министърката не е била арестувана единствено поради факта, че била официална гостенка в качеството си на член на западно правителство. 

Коментари

kate pate's picture
kate pate
new

:-)

Урсула е пич!
 's picture

StoyanK

Меркел е на избори

Идват избори и изведнъж Меркел и правителството стават критични към саудитска арабия, исляма и правата на жените. Който им вярва няма акъл!

Разговорите с монарха на СА,

независимо дали е облечена в пола или в панталон, са легитимизация на мракобесен режим от убийци. Обаче нали дават нафта и пари за оръжие, любовта към тях е голяма.
 's picture

Димитър Радев

Цирк

Това е цирк за простолюдието в Германия. Бездетната кучка Меркел, която бе решила да осинови половината свят, сега бие отбой и се ослушва като свиня в царевичак откъде духа вятъра на промяната . Саудитската монархия трябва да бъде унищожена и това може да стане лесно като не се купува от тях петрол и не им се продават оръжия . Те така или иначе ще фалират някой ден. Защо да не им се помогне да стане по-бързо . Та какво търси тази героиня при тези изроди . Това не разбрах.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.