Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Разводът между банкера Цветан Василев и доскорошния му партньор Делян Пеевски е съвсем реален и в момента тече активен процес по разделяне на бизнесите на двамата. Затова свидетелстват източници на Клуб Z от финансовите среди. В резултат на това на хоризонта се задава нова любима банка на властта, която да замени КТБ.

Отпуснатите от банката кредити към фирми, близки до Делян Пеевски, спешно се прехвърлят към държавната Българска банка за развитие. Трезорът вече е рефинансирал заем от 40 милиона лева на „Булгартабак“, който остава в сферата на влияние на депутата от ДПС. Според информацията на Клуб Z, същата схема ще бъде приложена и за други кредитни линии, които са в банката на Цветан Василев. Става дума за финансиране на проекти в енергетиката, ВиК сектора и медиите.

Всички срещу Василев

Поредица от случки показват, че председателят на Надзорния съвет на КТБ Цветан Василев не е в комфортна позииция. Четирима директори от банката днес бяха призовани на разпит в полицията по сигнала на „Протестна мрежа“ за „организирана престъпна група“ срещу Цветан Василев, Делян Пеевски и Николай Бареков. Разпитът бе потвърден от кабинета на главния прокурор Сотир Цацаров. 

По данни на Клуб Z прокуратурата работи активно по сигнала, но само в частта му срещу Цветан Василев, не и срещу Делян Пеевски. Преди месец Сотир Цацаров каза пред журналисти, че разследването се бави заради БНБ, защото централната банка не изпращала изисканата информация за КТБ.

Друг неизгоден за Цветан Василев факт е постепенното изтегляне от КТБ на парите на държавните фирми. На днешното общо събрание на акционерите представители на „Протестна мрежа“, които са си купили по една акция, са попитали члена на Надзорния съвет Любомир Денев какъв е делът на привлечените пари от фирми с преобладаващо държавно участие. Отговорът бил, че „делът им е незначителен, около 1,5-2% от привлечените средства“. Пред акционерите е било отчетено, че привлечените средства са малко над 6 милиарда лева, което означава, че държавните пари са само около 100 милиона лева. Преди година неофициалната информация беше за няколко пъти повече. Преди месец председателят на БСП Сергей Станишев съобщи, че най-високата концентрация на държавни пари в една банка е от 18%, докато година по-рано процентите бяха над 47.

Политическо пренареждане

Именно заради разделянето на бизнесите между Пеевски и Василев се е стигнало и до конфликта между БСП и ДПС, твърдят източници от политическите среди. Двете все още управляващи партии са заложили на различните лагери.

В Движението за права и свободи били бесни от опитите за политическа еманципация на Цветан Василев чрез партията на Николай Бареков "България без цензура", която проведе най-скъпата кампания. И Василев, и Бареков отричат обаче за връзка помежду си.

В резултат на корпоративния развод ДПС е поело курс към затопляне на отношенията си с ГЕРБ. Кафето между Лютви Местан и Бойко Борисов в Кърджали бе достатъчно демонстративно. В тази ситуация на БСП не й остават много варианти, освен след изборите да търси сътрудничество с новия политик. Самият Бареков вече заяви, че „БСП е най-нормалната партия“.

Позициите на Цветан Василев в БСП и сега са приемани за силни, особено в Министерството на икономиката и енергетиката. Държавните енергийни дружества са сред редовните клиенти на банката му, а парите за строителството на „Южен поток“ са се оказали поредното поле за сражение между доскорошните партньори.

Поведението на близките до Пеевски медии също е симптоматично – от няколко дни те публикуват компрометиращи текстове за Цветан Василев и обилни информации за позициите на Бойко Борисов. 

Ключови думи

Коментари

Радев

Трябва да се отчете, че именно при Орешарски държавните пари в КТБ бяха намалени повече 3 пъти, отколкото бяха по времето на Боко.

ppp

ЗНАЧИ РАЗПАДЪТ НАИСТИНА Е НЕОБРАТИМ.

Емил

стига глупости бе, господа. няма разправия между тея двамата, защото няма как собственикът им да се кара сам със себе си. гледайте кой е акционер в ктб, гледайте какви санкции има и за какви се говори и после смЕтайте, защо бизнеси се прехвърлят от една банка в друга. и защо изведнъж се заговори и за продажба на разни фирми и активи. много весело - един голям политик реши да си осигури голям гръб, като стана ортак на руснаците. а то какво излезе ...

Мариана

Цялата нация следи задкулисните битки на мафиотските кланове,маскирани като партии.Това не е нормален свят,това не може да е истинска държава.Но,ако приемем реалността,смятам,че Емил е прав.Всъщност тези две глави на ламята излизат от една шия,която е върху търбуха на руските и български ченгесарски служби.Карат се,не карат,като им скръцне със зъби търбуха,ще се целунат.

трахи

С парите на КТБ беше създадено чудовището Бареков, което ни докара до тази адска една година , в която живяхме в лъжи, манипулации и зловоние. Надявам се с края на КТБ да дойде и края на Капута и да заживеем в по-чиста и европейска политическа обстановка !

гогик

Бареков изяде главата на Цветан Василев ! Банкерът искаше да има свой човек в политиката , нещо като лобистка партия за руски интереси , но обърка човека !

Вяра

Тоя "развод" ми напомня на разводите от времето на социализЪма. Тогава много семейства се развеждаха де юре, за да запазят унаследено недвижимо имущество. Тогавашните закони не позволяваха, едно семейство да има повече от един апартамент, нищо, че децата му са по на 16-17 години. Вероятно и при този "развод" ще е така - денем ще се правят, че не си говорят, а нощем, тайно, пак ще се обичат и ще п*рдят под един юрган. ;) Интереса клати феса...

Коментарът е изтрит поради неспазване <a href="/TermsAndConditions">условията за ползване</a>

b.krustev

За дублиране.

Vayana

Всичко, което ни се представя, като някакъв конфликт между Доган и Цв.Василев, за няколко неподелени милиона е прахоляк на пропагандните машини. Всъщност, какво се случва: - Новото, старо правителство на Европа виждайки заплахата от Путин и финансираните от него антиевропейски партии се обедини и зае безкомпромисна позиция – спиране на всички средства от еврофондовете за страни, където Путин е ръководещ фактор. Руското посолство в София финансира над 60 партии и организации в страната. В евробюлетината ни само две партии никога не са били финансирани от Путин. А на 4 юни Доган разбра, че за да се подреди на опашката за милиардите евра от Брюксел ще трябва да разтури седенката, още повече, че от нея вече взе всичко, каквото можеше. Другарят Щирлиц изгоря в боя, но затова пък Серж от ПЕС все пак ще получи още една звезда в пагоните и ще отиде при хер Шрьодер да си ближат раните или по-точно да ближат тръбите на GAZPROM. И както винаги е било – за наша сметка.....

Петър Петров-Петристия

Ваяна, изглежда има логика. А коя е втората партия, която не взима стотинки от Путкив?

Durutti

При положение, че ББР е държавна, прехвърлянето на мафиотските пари там изглежда рисково. Който дойде на власт ще може да ги цака. Макар че връзката май е по-скоро обратна...

Мила Аврамова

Коментарът е изтрит поради неспазване <a href="/TermsAndConditions">условията за ползване</a>

Георги Трайков

Коментарът е изтрит поради неспазване <a href="/TermsAndConditions">условията за ползване</a>

Спас

Естествено, че това отново предизборен макиаж и фарс.Всичко отдавна е уредено и прехвърлено. Оня с мустаците, като Сталинград да не е идиот, че да чака избори, за да си прибере вересиите.Бареков евродепутат, дебелака при мама, а Василев в москва.Какво толкова сложно има за разкриване. Залагам си чорапите, че нищо няма да им се случи. А на нас, о на нас ще има завишаване и на бонбаните лукчета, така модерни в САЩ.И слава Богу, че все пак ще има някакви избори, та малко да се проветри хоризонта и избягат в странство омръзналите ни мутри. Интересното предстои.Иначе такава жерналистическа скука през лятото идваше.А сега изборен разкош и мангизи. Кеф...

2014

Смешнициииии!!!!!!! Те ще си оправят техните неща, ами хората да плащат луксовете на тези.............! Теглиш кредит от банките им и цял живото плащаш с високи лихви! Измамници, народа защо не се събуди вече не знам. Какво политка "свине" виж ги какви са дебели!!!!

Джамджиева, защо триеш коментарите?

Джамджиева, защо триеш коментарите, които ти казват истината - че пиеш огромни количества уиски и плетеш интриги?

s.djam

Съжалявам, трие ги системният администратор. Предполагам, собствениците на имената са възразили. А всъщност, като имате такива сакрални въпроси, защо не се подписвате със своето име?

МЕРОДАВНО

Корпоративна банка, заедно с БТК, ще бъде продадена на някакъв фонд, май руски... Сега Пеевски търси да купи малка банка, като най-вероятно това ще бъде Токуда. От сигурни източници знам, че има осигурено финансиране за целта от Общинска банка

Радев

Джамджиева, а ти защо излъга, че Цветан Василев е продал БТК? Защо клеветиш, а после раздаваш морал? Днес лъсна и лъжата в твоята медия, че полицията е обискирала офисите на Бареков! Клеветиш, а после се правиш на морална! Браво!

s.djam

Радев, най-после лъсна под колко имена коментираш... Както се казва, лошо съвпадение на айпитата... :-) И не бързай да определяш кой лъже и кой клевети, защото анонимността ти не е гарантирана:-)

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.