Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Подозираме, че над Веселин Марешки тегне изключително тежък политически чадър."

Това коментира председателят на Българската петролна и газова асоциация и директор на "Лукойл Нефтохим Бургас" Валентин Златев пред депутати.

Той е на изслушване във времената комисия в парламента, която отговаря за пазара на горива. По думите на Златев, Марешки е феномен, който е проблем на българската държава, а не на бранша, защото нито една проверка срещу него не била завършена.

"Няма как да има картел, цените са паралелни - каза още петролният бос, цитиран от Нова тв.

Крайният продукт е един и същ - точно регламентиран по стандарт. Биокомпонентите, които по европейски изисквания се влагат в горивата, също имат една цена, инсталациите на рафинериите се произвеждат от ограничен кръг от фирми и цената им е подобна, а и данъците в общността са идентични.

"Откъде да дойде разликата в цената?", коментира Златев.

Няколко са факторите, които подсказват и че на пазара няма монопол и господстващо положение, твърдят от Асоциацията. На първо място  - че горивата на пазара са 60% от местен производител и 40% - от внос. Рафинериите в страната са четири - край Бургас, Русе, Раковски и Плевен. Единственият вносител на суров петрол у нас обаче е само рафинерията "Лукойл Нефтохим Бургас", каза още той.

"Това повдига въпроса какво преработват останалите рафинерии", каза Валентин Златев.

От думите му се разбра, че вероятно има политически натиск и върху Комисията за защита на конкуренцията, която вече даде становище, че големите бензиностанции се договарят помежду си на какви цени да продават горивата на клиентите си.

Самият Марешки неведнъж е изтъквал, че се бори с картела при горивата.

Предстои и откриване на първата бензиностанция на бизнесмена политик в София. Това трябваше да стане по изборите, но се отложи.

Коментари

 's picture

Бобо

Наглост

Крадеца вика дръжте крадеца ....
Gogo Bogo's picture
Gogo Bogo
GogoBogo

Бойкот!

Бойкот на всички картелчици! Поне бизнесът им на дребно да не храним на измекярчетата.
 's picture

Жени

нискочелото рече:

"Подозираме, че над Веселин Марешки тегне изключително тежък политически чадър." Е, няма как да повярвам, че ръководи бизнес за милиарди.
Gogo Bogo's picture
Gogo Bogo
GogoBogo

Временна комисия?

И кои продажни душици са членове на тази комисия? "Откъде да дойде разликата в цената?", коментира Златев." Дали е имало кой да попита този другар, дали знае нещо за акцизите и каква тежестта им в крайната цена. Пък с проста математическа сметка може и да стане ясно откъде ще дойде разликата в цената.
Лаборант Ваню's picture
Лаборант Ваню
Лаборант Ваню

Българаните искат чудеса. Да

Българаните искат чудеса. Да се работи като по соца, ама заплатите и цените да са пак като по соца. Аз сериозни доказателства за картел не съм виждал, а за Марешки разбрахме вече, че подобно на един Оги и един Гриша, не си плаща данъците. За Лукойл много се говори, но единственият път, когато някой ги обвини за нещо беше дебилната Командирска глупост с варелите, пълни с вода. Да се чуди човек защо грантаджийски вертепи като ИПИ и подобните им не разследват тия проблеми и не пишат за тях, ама подробно и с доказателства, а плюят по МРЗ-то.
Gogo Bogo's picture
Gogo Bogo
GogoBogo

Прав си.

Никой не смее да ги обвини за каквото и да е. И как да ги обвини като сме руска губерния и трябва да си плащаме данък към "освободителя". Кога ли ще се освободим обаче от тази пасмина?

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.