Председателят на партия "Нормална държава" и независим депутат Георги Кадиев внесе днес в Народното събрание проектозакона за промяна на Изборния кодекс, изготвен от омбудсмана Мая Манолова и екипа й. Това съобщиха от партията. Проектът е свързан с проведения национален референдум, иницииран от екипа на "Шоуто на Слави". В този референдум над 2,5 млн. избиратели подкрепиха мажоритарния вот за избор на депутати и намаляването на партийните субсидии до 1 лв. на глас, а над 2 млн. гласуваха с "да" за задължителното гласуване.

"В една нормална държава е съвсем закономерно волята на суверена да бъде зачетена от народните избиратели и ние, като партия бореща се да защити интересите на гражданското общество в България, подкрепяме този инструмент за най-пряка демокрация. Волята на народа да бъде променена избирателната система е ясно заявена и българският парламент трябва да поеме своята отговорност, и да разгледа предложенията, без да се оправдава с технически аргументи, че няма кой да внесе даден законопроект. Заравянето на главата в пясъка от страна на народните представители допълнително уронва престижа както на НС, така и на професията политик. Въпросът за или против конкретния законопроект в момента не е важен. Важно е да се покаже на хората, че тяхното мнение има стойност; че имат подкрепа в желанието си избирателната система да бъде разгледана в парламента и да бъде кардинално променена".

Това е заявил Георги Кадиев при внасянето на законопроекта. "Нормална държава" ще внесе конкретни предложения между първо и второ четене за изчистване на недостатъци и слаби места на сегашния законопроект.

Законопроектът на Манолова разделя страната на 231 едномандатни избирателни района и предвижда 9 за чужбина. Към него трябваше да има приложение за точните граници на тези райони, което е много съществен въпрос при мажоритарни избори. Такова приложение обаче все още няма.