Внушителна колекция дискове с музиката на Моцарт официално е най-търсеното музикално издание за 2016 г. Антологията „Моцарт 225: ново пълно издание” се е продала в 1,25 милиона копия в петте седмици след излизането си на пазара, съобщава „Юнивърсъл мюзик груп”.

Колекцията съдържа всички музикални произведения, създадени от Волфганг Амадеус Моцарт (1756-1791), и е надминала тазгодишните хитови албуми на звезди, сред които Бионсе, Риана, Дрейк и Кание Уест.

225-те компактдиска със записи на Моцарт са резултат от година и половина работа. Появяват се в края на октомври по повод 225 години от смъртта му.

Това не означава, че един милион и двеста и петдесет хиляди души са си купили колекцията. „Билборд” брои всеки диск от антологията за отделна продажба, така че всъщност би било достатъчно само 5 556 души да са си купили цялата поредица, за да се получи обявената цифра. Естествено, най-вероятно купувачите са много повече, но само малцина от тях са се сдобили с всичките 225 диска от колекцията.

Продължителността на музиката от дисковете е 240 часа. В записите са участвали повече от 600 солисти и 60 оркестъра от цял свят. Проектът е реализиран от „Дойче грамофон” и „Дека” в сътрудничество с Фондация „Моцартеум”, Залцбург.

"Площад Славейков"