Бившият правосъден министър Христо Иванов коментира пред БНТ перспективите пред новия му политически проект "Да, България".

"Едва ли можете да кажете за мен, че съм човек, който слушка и папка и приема всякакви влияния".

Така Иванов отговори на въпрос дали не се притеснява, че ще бъде използван от някого за бърз достъп до властта. Той заяви, че като министър е дал достатъчно доказателства, че трудно може да бъде използван от когото и да е.

"Нямам никакво съмнение, че хората са се пренаситили от говорене срещу корупцията. Действието е това, което липсва. Действието не се появява, говоренето затихва. В България се говори за корупция, но не се прави нещо особено", каза още Иванов.

Според него в политическите партии има склонност да не се говори по тази тема. Иванов заяви, че програма минимум за неговата партия е темата за корупцията да стане незаобиколима, и то не просто през голи декларации.

"Ще успеем да обединим хора от нова генерация, които за пръв път ще влязат в битка на политически терен. Това ще бъдат хора, които са показали решимост и смелост не просто срещу корупцията, а срещу конкретни елементи на корупционното статукво, което съществува в България", каза Иванов.

И се обяви за освобождаване на България от корупционната чума. Иванов припомни, че дори и при такива трагедии, като тази в с. Хитрино, често се открива, че част от причините да не се свърши определена работа имат нещо общо с корупцията.

"Има една ситуация на цялостна безотговорност в България. Трябва да увеличим гаранциите, че няма да има повече такова ниво на безнаказаност. Най-важното средство е правосъдието за справяне с корупцията. Но не само - има специализирани регулатори, незаивисми контролни органи. Те са част от загниването на българските институци", каза Иванов.

Той изтъкна, че партията му ще бъде посветена на тази тема. Иванов се обяви за мерки за наказателно правосъдие и ефективна прокуратура.

"Трябват ни контролни и регулаторни органи, в които се избират хора, които имат гръбнак да се борят с корупцията", заяви Иванов.

Бившият правосъден министър припомни, че темата за корупцията и липсващото правосъдие е най-важната тема според гражданите и заяви, че ще търси точно тяхната подкрепа.

"Ще се опитаме да създадем национална вълна на нетърпимост към корупционната култура, която съществува по високите етажи на властта. Дребния бизнес се мачка, имаме едри земевладелци от латиноамрикански тип. Еврофондовете така са насочени, че се уедрява земевладението в едни ръце", заяви Иванов.

И отбеляза, че това не минава без политически протекции. 

Иванов каза, че той е човекът, който лансира създаването на партията, но кой ще бъде неин председател ще реши самата партия. Съвсем скоро ще бъде обявен и начина, по който ще се финансира формацията.