Автомобилният гигант "Форд" и производителят на най-истинския кетчуп "Хайнц" започват обща разработка за използването на обелки от домати в някои части за коли.

При изработването на кетчупа остават огромни количества кори от доматите, които се изхвърлят. Именно те ще бъдат изсушавани и внедрени в отделни компоненти на автомобилите. Оказва се, че влакната в обелките на доматите са изключително здрави и затова специалистите на двете фирми ще обединят усилията си да намерят начин да ги използват.

Най-вероятно първо новите пластмасови части ще бъдат монтирани в закрити места на колата - под капака или отдолу при шасито, казват дизайнерите. Но един ден, когато и на външен вид постигнем съответното качество, можем да използваме детайлите и в купето, уточняват те. 

Идеята е да се сменят някои части, които сега се произвеждат от деривати на нефт. Ефектът ще бъде двоен. Остатъците от доматите са много по-евтини и стократно по-екологични, посочват специалистите.

През последните две години "Форд", заедно с "Кока кола", "Проктър енд Гембъл" и други фирми разработват нови пластмаси на растителна основа. Освен сушените кори на доматите в бъдеще ще се използват и кокосови орехи, оризови люспи, глухарчета и сушени корени на дървета.