- Г-н Кънев, как коментирате това, което се случва от няколко дни насам сред управляващите?

- Това е агонията на управлението. На фона на изборните резултати и скандалите от последните седмици, нищо неочаквано не се случва. Изборният резултат и скандалът „Южен поток“ са достатъчни.

- Кое точно от тях сваля правителството?

- Според нас основните фактори са разкритията за „Южен поток“, които с голямо основание приписваме на Реформаторския блок и последвалият международен натиск върху управлението. Отделно е изборният резултат, който показа, че основната управляваща партия е изгубила изцяло доверието на избирателите.

- Как приемате изказването на Драгомир Стойнев, че „Южен поток“ е необратим?

- Честно казано, не мога да си го обясня. Повечето публични изяви, които БСП излъчва напоследък, са необясними. Може би хората, които са вътре в тяхната кухня, знаят какво се крие зад тях. Но в изказванията на Стойнев и на самия Станишев няма никаква логика. Те издават паниката им и някакви войни помежду им.

- Вие имате ли информация за подписан договор за строителството на „Южен поток“, в което някои търсят причината за кризата?

- Имаме данни, че има подписан договор и той е скрит от българското общество и ще се борим да стане публичен.

- Някои обясняват разрива в управлението с евентуално разделяне на интереси между депутата от ДПС Делян Пеевски и банкера Цветан Василев...

- Аз винаги предпочитам да гледам това, което се случва публично. Смятам, че такъв разрив в корпоративните, можем спокойно да ги наречем и мафиотски среди, които стоят зад това управление, е следствие от политическия провал, а не причина. В момента вече няма политическо доверие, няма ракета носител, която да държи мафията зад гърба на това управление. И мафията започва да се препозиционира. Първо е политическата причина, а после е сенчестата.

- Какъв е изходът от тази ситуация според Реформаторския блок?

- За нас нищо не се е променило. Ние много последователно следваме стратегията си. България продължава да затъва и политически, и икономически. Изходът са избори възможно най-скоро и реформаторско правителство, което да се бори с причините за кризата в обществото. Да променя условията за икономиката, да променя отношенията на кредиторите и длъжниците в държавата, защото това застрашава икономиката. Преди всичко да започне реформа в администрацията и правосъдието. Не сме си променили мнението, че на хоризонта трябва да има и конституционни промени.

- Чуваме различни дати за провеждане на изборите. Кога според вас е удачният момент?

- Това не зависи от нас. Логично е, че да се правят избори през юли и август е несъстоятелно, защото се намалява активността на българските граждани. Една ранна дата през есента е съвсем логична.