Паоло Джентилони е новият министър-председател на Италия. Досегашният външен министър бе помолен от президента Серджо Матарела да формира ново правителство, което да управлява в страната до февруари 2018 г., предадоха световните агенции.

"Благодаря на президента за доверието, считам за голяма чест предложението да стана премиер. Ще се постарая да изпълня възложената ми задача с цялата си отговорност", заяви Джентилони веднага, след като му бе връчен мандат за съставяне на кабинет.

62-годишният дипломат е близък съюзник на досегашния министър-председател Матео Ренци, който по-рано тази седмица подаде оставка, след като претърпя поражение на референдум за конституционни промени, предложен от него. Ако Паоло успее да състави правителство, то политическата криза ще бъде сравнително лесно преодоляна.

Очаква се Джентилони да формира ново правителство, което ще предложи до сряда пред парламента за одобрение. 

От опозиционното движение "5 звезди" веднага се обявиха срещу новопосочения премиер и поискаха предсрочни избори.

"Джентилони ще бъде най-лошият премиер в историята на страната", заяви Манлио ди Стефано, представителят на движението.

Новопосоченият министър-председател е роден в аристократично семейство и има благородническа титла. Бил е журналист в екологично списание. През 1993 година успешно организира кампанията на Рутели за кмет на Рим. През 2001 година става депутат. Пет години по-късно е министър на комуникациите. Матео Ренци го назначава като външен министър в кабинета си през 2014 година.

Огромното предизвикателство пред Джентилони е банковата криза в Италия и необходимостта от изготвяне на спешен спасителен план.