Руската телевизия РТ и новинарската агенция “Спутник” да бъдат включени в списъка на чуждите шпиони.

Това предлага бившият посланик на САЩ в Москва Майкъл Макфол в свой коментар, публикуван днес във в. “Вашингтон пост”.

Висшият дипломат обяснява мярката с последните разкрития на ЦРУ - руски хакери значително са допринесли за избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ. Такава е била волята на Кремъл.

Както вече съобщихме, все още действащият държавен глава Барак Обама разпореди пълна проверка, като резултатите бъдат оповестени до изтичането на мандата му на 20 януари догодина.

В публикацията си висшият дипломат Макфол е категоричен, че Русия е повлияла на президентските избори в САЩ, в частност чрез кибератаки и то по волята на Москва да се действа срещу американски политически организации. Става въпрос за Демотратическата партия, чийто кандидат за президент беше Хилъри Клинтън.

Майкъл Макфол посочва още, че в конкретния случай американското законодателство не предвижда процедура за обявяване вота за невалиден. В бъдеще обаче трябвало сериозно да се обмислят адекватни мерки за сигурност на изборния процес.

“Известно ни е, че контролираните от власта средства за масово осведомяване, такива, като Руската телевизия и “Спутник” открито поддържаха един от кандидатите – Доналд Тръмп. В туитър “Спутник” дори използва хаштаг CrookedHillary”, пише висшият дипломат.

Според Макфол това е финансова подкрепа за кандидат, тъй като става дума за безплатна реклама.

“Нашите закони не допускат чужди правителства да оказват финансова подкрепа на кандидати. Трябва ли и ние да въведем аналогично правно регулиране за оказване на подкрепа в натурална форма?”, пита иронично Майкъл Макфол.

“Подобна мярка е в противоречие с първата поправка в конституцията ни, но не трябва ли законодателите ни да се борят с подобни проблеми? Би ли средвало сътрудниците на РТ и “Спутник” да получават журналистически акредитации или по-скоро като чужди шпиони съгласно закона за регистриране на задгранични агенти? Не знам. Но ние сме длъжни да знаем”, категоричен е бившият посланик на Вашингтон в Москва.

Същевременно Майкъл Макфол призовава от страниците на “Вашингтон пост” да се започне мащабно разследване на вмешателството на Русия по време на президентските избори в САЩ.