"Ще търсим подкрепа и от дясно, и от ляво". Това каза в "Тази събота" по бТВ бившият правосъден министър Христо Иванов, който вчера обяви създаването на нов политически проект "Да България". Негов акцент ще е борбата с корупцията.



"Не говорим за дясна партия, а за такава, съсредоточена върху няколко проблема, ще търсим подкрепа и от дясно, и от ляво", обясни Иванов. Тепърва предстои да се решава дали той ще е лидер на новата политическа формация. "Тя няма да е на един човек, а ще е с ясна цел и ще обединява всички, които припознават тази цел", каза още той.

"Това няма да бъде поредната лидерска партия, поредното ЕТ. Въпросът с лидерството ще бъде решен след регистрирането на партията, но той не е от такова значение", заяви още Иванов.

По думите на бившия министър е необходим нов политически обект, "който да опита на сила да принуди другите политически партии" да се справят с корупцията. На въпрос дали това е проектът, за който говори Радан Кънев в последните месеци, Иванов отговори "той говори за нов десен проект на Кънев". Общото с проекта, който бе обявен вчера е само, че е нов. Той няма да има идеологическа рамка, нито ще е на един човек. Иванов коментира, че малко политици досега са дали знак, че искат да се борят с корупцията и Татяна Дончева е добър пример вляво.

"От 15-20 години работя за съдебна реформа. Използвах всички неполитически средства. Очевидно е, че без парламентарна инициатива, без промяна на закони в парламента, това няма как да се случи", заяви Иванов. Той даде за пример предстоящото избиране на висши магистрати и до какво може да доведе той.

Затова битката за съдебна реформа трябва да бъде пренесена на парламентарен терен, смята той. Важно е какви хора ще влязат в следващия ВСС.

"Предстои избор на нов Висш съдебен съвет. Представете си какво ще се случи, ако той е съставен изцяло от хора от Цацаровото мнозинство", заяви Иванов. В този състав на ВСС има две основни групи. Едната е мнозинството на Сотир Цацаров, което вече не прави и усилия да се държи прилично. Друга, малка част, е една група, която смело се бори срещу това статукво", описа ситуацията Иванов.

 Сегашният си отива като "поредния опозорен състав", смята бившият правосъден министър. Той отказа да коментира членовете на ВСС, само заяви, че не трябва този тип хора да е бъдещето. Бившият министър на правосъдието каза още, че мнозинството в съвета, водено от главния прокурор Сотир Цацаров, е оставило през последните месеци всички опити да изглеждат "поне прилично", определи това и като "явно разпищолване" като даде пример с "подгонване на неудобни за Цацаров съдии".

Големият проблем на съдебната система е нереформираната прокуратура, на върха на която има хора, които не само, че не я реформират, а се борят за затвърждаване на положението ѝ. 

Проблемът освен в системен там, вече е и личностен, смята Христо Иванов.

"Какво направи Цацаров, за да изчисти къщичката си. Той отказва да се подложи на каквато и е било проверка. Там цари пълно безвремие", каза още той.