Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) стартира извънредни проверки в зимните ни курорти. Инспекциите се провеждат на територията на София, София област, Благоевградска област и Смолянска област, където са разположени големите ски центрове.

Проверяват се заведения за обществено хранене, обекти за търговия на дребно с храни, подвижни, временни и сезонни обекти, фирми за кетъринг и хотели, предлагащи услугата “ол инклузив“.

Инспекторите следят за произхода, правилното съхранение и етикетиране на храните и суровините, за сроковете на годност, за системите за управление на безопасност на храните, както и за изправността на материално-техническата база и оборудване. Проверките ще продължат до края на зимния туристически сезон, казват от агенцията.

В обектите за обществено хранене се следи и дали служителите притежават нужното образование в областта на хранителната промишленост или придобита квалификация по смисъла на Закона за занаятите. Проверява се и дали заетите в производството и търговията с храни са преминали медицински прегледи.

Преди началото на сезона областните дирекции по безопасност на храните са направили срещи с бизнеса по места, на които били разяснени новостите в законодателството. Обърнато било внимание какви са най-често срещаните нарушения с цел да се гарантира безопасността на туристите по отношение на храната.