Софийската районна прокуратура започва проверка на информацията за незаконно отчуждаване на общински имоти в столичния район "Младост". Прокуратурата се самосезира след разследване на Би Ти Ви.

Ще се събират данни за извършени документни престъпления и измами. Целта е да се провери съставянето и използването на решения на поземлена комисия от 1994 г. и 1997 г., както и документи по Закона за нотариусите и нотариалната дейност, свързани с прехвърляне на процесните имоти.

В предаването "Тази сутрин" по Би Ти Ви днес бе излъчен материал за това как пет общински и държавни имота (на стойност милиони левове) с обща площ над 11 дка в столичния район "Младост" са откраднати с фалшиви реституционни документи и общински удостоверения. Общинските терени се намират в "Младост" 2 и "Младост" 4, а земята до търговско-развлекателния център The Mall е на Министерството на отбраната.

"Възстановяването" на собствеността е започнало с три документа - решения на поземлените комисии в Панчарево и в "Младост" от 1994 и 1997 г., които са фалшиви. Това установява разследващият журналист Стоян Георгиев.

Решението на поземлената комисия в Панчарево от 1994 г. не се е базирало на абсолютно никакви документи. Нито посоченият реститут (Мария Ганчева, починала на 4 май 1994 г.), нито наследниците й са имали земи за възстановяване. Това потвърждава Спас Парапунов, ръководител на инспектората на Министерството на земеделието. И добавя, че има достатъчно основателни съмнения, че решението е фалшификат.

Единствен наследник на "реститутката" Мария Ганчева е синът й Николай Георгиев Ганчев (48 г.), който е бил наркозависим, а после станал клошар, става ясно от репортажа. Не е ясно какво прави Ганчев сега, говорело се, че живеел във фургон на село.

В края на 2015 г. нотариус издава на Николай Ганчев констативен акт за собственост на 3 дка земя до детска градина "Вяра, Надежда, Любов" в "Младост" 4, до блок 436. Актът е вписан на 17 ноември. Още същия ден Ганчев продава терена до Бизнес парка чрез договор за покупко-продажба на наследство на лицето Орлин Колев, според Би Ти Ви за скромната цена от 1000 лв.

Три седмици по-късно и Колев се сдобива с констативен акт за собственост за същия парцел и веднага го препродава на фирма "Фикс партнърс" и на Марин Лафазански. Фирмата е собственост на Христо Методиев и Славин Апостолов, за които Би Ти Ви твърди, че са свързани с придобиването на десетки имоти след съмнителна реституция и са били „герои” и в други разследвания на телевизията. В това число и 26 дка в Бистрица, за които вече е известно, че са реституирани с фалшификация.

От Би Ти Ви твърдят, че 64-годишният Орлин Колев е задвижил цялата процедура по "реституцията" на въпросните имоти в район „Младост”. Схемата се повтаря и при петте терена, показва справка в имотния регистър: Колев се сдобива с нотариални актове и след това препродава имотите на "Фикс партнърс" и Марин Лафазански, а в един от случаите - на Лафазански и Женя Роглева-Кузманова.

Журналистите са разговаряли с двамата нотариуси, през които са минали констативните актове и договорите за продажба - Румен Димитров и Стилиян Тютюнджиев.

„Няма как да се провери дали решението на поземлената комисия е фалшиво или не. Отговорността се носи от този, който го представя”, обясни Тютюнджиев пред телевизията, запитан защо не се е усъмнил в истинността на документите.

Подобна е тезата и на нотариус Румен Димитров.

Телевизионният екип потърси Орлин Колев на официалния му адрес на ул. „Димитър Петков” № 91 в София (бел. ред. - близо до пазара "Димитър Петков"), но там се оказа, че има… стар павилион за бира и скара.

Работещ мъж в обекта споделя, че полицията от три години идвала да търси там въпросния Орлин, но без резултат. От това можело да се заключи, че Колев е замесен и в други афери.

В столичния район „Младост” научават от Би Ти Ви, че вече не са собственици на общинската земя. От местната администрация коментират, че не са били уведомени за отписването на общинската земя от кадастъра. И дори твърдят, че имат акт за общинска собственост за имота и показват план за разширение на детската градина върху трите декара земя, които са откраднати.

Ако действително е имало реституционна процедура, трябва да има удостоверение за отписване, а от Агенцията по кадастър да уведомят общината за изменението на кадастралната карта.

Шефът на софийската служба по геодезия, картография и кадастър Димитър Величков обясни пред Би Ти Ви, че не са те органът, който ще каже, че решението на поземлената комисия е фалшиво. И дори коментира измамата с думите:

"Някой си е свършил перфектно работата...".

От район "Младост" по-късно потвърдиха пред телевизията, че при схемата са използвани и фалшиви удостоворения, които са били представени в службата по кадастър.

От Би Ти Ви показаха и удостоверение от 2016 г., подписано от вече бившата кметица на район "Младост" Цвета Авджиева (ГЕРБ). Там пише, че един от откраднатите имоти (в "Младост" 2) не е общинска собственост (бел. ред. - а разследването доказва точно обратното). Припомняме, че през август т. г. Авджиева подаде оставка след гражданските протести срещу застрояването в "Младост".

Новата кметица на район "Младост" Десислава Иванчева заяви днес, че ще предприеме действия в съда за връщане на заграбените общински имоти.