Лидерът на ДОСТ Лютви Местан е изготвил предложение за създаването на Временна анкетна комисия, която да проучи всички факти и обстоятелства относно множеството сигнали за пряка намеса на руски фактори във вътрешната и външната политика на България с цел изваждане на страната от ЕС и НАТО. Предложението е изпратено до председателите на всички парламентарни групи.

За инициативата Местан информира официално президента Росен Плевнелиев, председателя на 43-то Народно събрание Цецка Цачева и министър-председателя Бойко Борисов. Информирани са и председателят на Евеопейския съвет Доналд Туск, председателят на Еврпейския парламент Мартин Шулц, председателят на ЕК Жан Клод Юнкер, лидерите на политическите фракции в ЕП и Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

В мотивите на предложението се казва, че "през последните няколко седмици сме свидетели на грандиозен скандал по повод на разговорите между български политици и по-специално – между председателя на БСП г-жа Корнелия Нинова и директора на РИСИ ген.-лейтенант Л. Решетников". Посочва се, че скандалът се е задълбочил заради взаимните обвинения между Решетников и Нинова в лъжи, корумпираност, клеветничество, безсъвестност. Според Местан се сгъстяват съмненията за външнополитическа намеса в стратегическия избор на България да се развива като държава – член на ЕС и НАТО.

"Става въпрос за съмнения за пряка намеса в суверенитета на Р България чрез директно заявени намерения и очаквания, свързани с новоизбрания български президент ген. Румен Радев", се казва в мотивите.

Посочват се и изявления на Решетников, че трябва да се създадат предпоставки за излизане на Бъгария от ЕС и НАТО.

"Немаловажен е фактът, че целият този процес ще бъде съчетан със "зачистка" (терминът е зловещ; в сталинския вариант означава буквално прочистване – избиване) на действащия елит от евроатлантически кръгове, определени като пяната на българската нация", се казва още в мотивите.

Посочва се, че всички тези закани не са отправени от случаен външен фактор, а от високопоставен руски служител – директор на РИСИ към президента на Руската федерация Владимир Путин. и затова не могат да бъдат подминати с престъпно, страхливо мълчание от българските държавни институции.

Според Местан комисията трябва да проучи има ли информация, събрана от българските контраразузнавателни служби, за нерегламентирана намеса във вътрешната и външната политика на България чрез контакти на руски дипломатически, политически и други фактори с представители на български политически партии. ТОй посочва и казуса  има ли събрана информация за външна хибридна война, която се води срещу България, и респективно – разработена ли е стратегия за ефективно противодействие