Европейският съюз и НАТО приеха днес списък от 42 съвместни дейности в седем области, които трябва да засилят сътрудничеството им в сигурността и отбраната, съобщиха генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг и върховната представителка на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини. 

"Това, което правим днес, е да се адаптираме към нова среда за сигурност", каза Столтенберг на съвместна пресконференция с Могерини по време на започнала днес двудневна среща на външните министри на НАТО.

Сътрудничеството между двете организации, за което те приеха съвместен документ на среща на върха на НАТО във Варшава миналия юли, е в области като противопоставяне на т.нар. "хибридна война", киберзащитата, военноморските операции срещу нелегалната миграция в Средиземноморието, обучението. 

"Ние живеем във време на много несигурност, предизвикателства и непредвидима среда за сигурност. Точно затова се нуждаем от силни международни институции като НАТО и ЕС", каза Столтенберг. "Точно затова срещата днес и споразумението между министрите са толкова важни - да засилят не само НАТО или само ЕС, но да засилят сътрудничеството между НАТО и ЕС и, правейки това... ние засилваме също трансатлантическата връзка, жизненоважната връзка между Северна Америка и Европа". 

"И аз съм абсолютно сигурен, че САЩ ще останат ангажирани с трансатлантическата врързка, ще останат ангажирани с НАТО и ще останат ангажирани със сигурността на Европа", добави той. "Това беше ясно заявено от избрания президент Доналд Тръмп в много телефонни разговори с европейски лидери и с мене. Само искам да припомня, че преди няколко дни Конгресът на САЩ одобри бюджета учетворяващ финансирането на американското военно присъствие в Европа".

Могерини и Столтенберг заявиха още, че въпреки обтегнатите си отношения със Запада заради вътрешнополотическата ситуация, Турция остава важен съюзник и партньор.

"Отношенията между ЕС и Турция може да са сложни от време на време, но това отразява факта, че те са дълбоки и важни и за двете страни", каза Могерини, която тази сутрин се срещна с турския външен министър Мевлют Чавушоглу. "Нашите контакти са постоянни и не се ограничават с един или два аспекта на нашите политики". 

"Имаме общ дневен ред", подчерта тя, посочвайки, че днес е говорила с Чавушоглу за войната в Сирия и за усилията за обединяване на разделения о. Кипър. "Връзките между ЕС и Турция са сложни, но са богати, дълбоки и, бих казала, фундаментални, както за Турция, така и за Европейския съюз... Споделяме общи интереси, защото споделяме същия регион".

"Ясно беше заявено, че имаме нужда от възможно най-пълното участие на съюзниците, които не са в ЕС, в усилията на ЕС да засили европейската отбрана", каза Столтенберг. 

Предизборните изявления на Тръмп, че САЩ биха защитавали само тези европейски съюзници, които плащат адекватен дял в разходите на НАТО, всяха безпокойства в Европа. Отношенията между ЕС и Турция са в ниска точка, след като ЕС критикува като непропорционална реакцията на турските власти на неуспелия опит за военен преврат миналия юли.