"Аз от ДСБ нито съм се отказвал, нито се отказвам. Аз съм основател на ДСБ. Реформаторският блок е усилие разпокъсани в егоистичните си желания малки десни партии да се обединят в нещо, което има смисъл. РБ беше и е такова усилие. Който напусне Реформаторският блок ни връща в годините, когато се чудехме защо дойде Виденов, защо дойде Първанов. Едно е да си коректен в думите, друго - да си успешен в действията си".

Така министърът на здравеопазването в оставка и бивш зам.-председател на ДСБ, несъгласен с позицията на партията да излезе в опозиция след провала на конституционната реформа - Петър Москов, описа ситуацията в десницата. Той коментира пред Би Ти Ви с шега новия проект, обявен от лидера на тъмносините Радан Кънев и част от депутатите от Реформаторския блок, предупреждавайки за съдържанието й: 

"Като правиш партия - правиш партия. Иначе заявката звучи като да застанеш пред място, на което пише "жени", а то - тоалетна".

Москов, който участва в разговорите между ГЕРБ и РБ днес, обясни позицията на голямата партия:

"Да бъдам коректни - от ГЕРБ не искат да влизат в конкретни разговори преди реално конституционната форма да е дала мандат - тоест преди Росен Плевнелиев да го е връчил на РБ. И те имат своите основания да спазват законовата процедура". 

По думите на здравния министър в оставка и в двете политически сили има доза скептицизъм за възможността да се намери парламентарно мнозинство за реформаторски политики с дълъг хоризонт, което да излъчи нов кабинет. Според него волята само на РБ и ГЕРБ не е достатъчна, тъй като нямат нужния брой депутати. Москов обаче добави:

"От ГЕРБ дадоха ясна заявка, че ще участват в консултации, ако РБ вземе решение да приеме мандат за съставяне на кабинет, ако този мандат бъде връчен от президента Росен Плевнелиев"

Министърът в оставка потвърди, че РБ има решение при евентуално формиране на ново правителство в него да няма нито една политическа фигура от дясната коалиция - тоест нито той, нито останалите министри ще участват в изпълнителната власт. По думите му няма нищо вярно в "теориите на безотговорни хора за столове и кресла" във властта, за които министрите и лидерите от РБ се борели.

"Аз страдание, че няма да съм министър не изживявам. Ако някой, за когото най-голямата отговорност е била да си измие зъбите, се занимава с политика, за да си набави далавера, това не го разбирам. Нито ми е било толкова топло, нито уютно на поста, знам, че съм направим важни неща", заяви ооще Москов.

Той съобщи, че предстои заседание на парламентарната група на Реформаторите, която трябва да реши как би постъпила, ако получи мандат. С Патриотичния фронт още разговори не били водени.

Москов изчисли още, че реформаторски настроените избиратели били около 300 000 души и това не е въпрос на политика, а на демография.

Той оцени и работата на кабинета "Борисов" 2:

"Аз не мисля, че това правителство носи със себе си неуспех. Мога да говоря много с факти и числа, не само в сферата на здравеопазването. Сещам се само за едно друго правителство, което е отишло на толкова реформаторски политики - и то е между 1997 и 2001 г. Политическото доверие трябва да бъде употребено, да се използва за гориво за реформи, а не да бъде самоцел", заяви още Москов.