Проблемът не е в субсидиите за партиите, а в липсата на публична отчетност за изразходването на тези средства. Това каза пред БНР проф. Валери Димитров, бивш председател на Сметната палата. Така той коментира резултатите от един от въпросите на референдума, иницииран от "Шоуто на Слави", който касаеше партийните субсидии. Над 2 млн. и 500 хил. подкрепиха идеята те да бъдат намалени до 1 лв. на глас.

Димитров изтъкна, че законодателството не предвижда изчерпателен списък на разходите на партиите и те имат широката свобода да харчат парите от субсидиите. Той смята, че системните партии имат нужда от субсидия, но формата за отчетност трябва да се промени.

"Партиите водят отчетност по стандартите за малките и средни предприятия, а този тип отчетност е напълно неразбираем за желаещите да се информират. Самата отчетна форма замъглява и маскира нещата по крайно неприятен начин", коментира Димитров.

И допълни, че без аналитична разбивка на разходите обществото не знае за какво конкретно партиите изразходват своите средства. Димитров обясни, че партиите не са подчинени на Закона за обществените поръчки и имат огромната свобода да харчат своите субсидии, без тя да е съпроводена с публична отчетност и аналитичност на разходите. Според него трябва да се въведе персонализирана и конкретизирана форма на отчетност за всеки разход над определен размер. Димитров поясни, че в графата "присъщи на дейността на партиите разходи" може да се сложи всеки разход. Той се обяви за промени в Закона за политическите партии.

"Всички разходи, свързани с политическия процес, са в повече или по-малка степен легитимни. Въпросът е дали под тези разходи не се прикриват други - разходи за луксозен живот на определени партийни функционери, или разходи, които нямат нищо общо с политическите цели на една партия", коментира Димитров.

Той смята, че ако системните партии бъдат оставени без субсидии, това ще ги направи заложници на косвени политически играчи, които ще ги използват като марионетки.