Макар да се смята, че Европа толкова се бои от негативните последствия от каквито и да е по-значителни икономически санкции срещу Русия, че практически не прави нищо, за да помогне на Украйна, това не е истина. Това пише Леонид Бершидский в сайта Bloomberg.com. 

Решението на българското правителство да преустанови строителството на важния за Русия газопровод "Южен поток" е резултат от съгласуваните усилия на ЕС и САЩ.

"Южен поток" вероятно все пак ще бъде построен. Въпреки това задържането му ще ослаби позицията на Русия в преговорите й с Украйна за прекратяване на проруското въстание в Източна Украйна  и за бъдещите доставки на газ.

Проектът за строителство на газопровод от Русия към България по дъното на Черно море, а оттам и в Италия, беше замислен от Москва като начин да бъде заобиколена газотранспортната система на Украйна. След въвеждането му в експлоатация, "Южен поток" ще позволи на руската газова компания-монополист Газпром  да прекратява доставките на газ в Украйна без риск , че тя ще спира газа, предназначен за руските клиенти в ЕС, което може да доведе до намаляване на доставките в тези страни. Свободата да отваряш и затваряш газовия кран за Украйна, без да се опасяваш от последствия за износа на най-важния за Русия пазар - ЕС, е стратегическа цел за президента на Русия Владимир Путин.

Вероятно, Газпром винаги ще намери причини да спре газа за Украйна, когато Кремъл поиска това: страната е огромен потребител на природен газ, сега й е трудно за плаща за доставките по завишена цена от 485 долара за хиляда кубика, както иска Русия (при положение, че средната експортна цена на Газпром е около 400 долара).

ЕС и САЩ искат да изтръгнат това оръжие - природния газ - от ръцете на Путин. Затова те оказаха двустранен натиск върху социалистическото правителство на България, което постла червен килим пред Газпром.

Европейците направиха своя ход на 3 юни. Еврокомисарят по вътрешните пазари Мишел Барние изпрати на българското правителство дълго писмо, в което разясняваше, че проектът нарушава редица правила на ЕС. Тези правила забраняват газодобиващите компании да контролират газопроводите (а Газпром трябваше да контролира "Южен поток"); забраняват данъчните облекчения за Газпром, записани в двустранното споразумение между България и Русия; и предполагат явен търг за доставки от всички страни-членки на ЕС.

България, най-бедната страна в ЕС, направи съмнителен конкурс за строителството на своя участък от "Южен поток": на потенциалните участници бяха дадени всичко на всичко 10 дни по коледните празници, за да представят своите проекти. Руската компания Стройтрансгаз, която се ръководи от приятеля на Путин милиардера Генадий Тимченко, спечели офертата заедно с български бизнесмени, с които има политически връзки.

"Сега не е време да се прави бизнес с Русия като обикновено", каза посланикът на САЩ в България Марси Райс, отбелязвайки, че САЩ са наложили санкции срещу Тимченко и Стройтрансгаз. "Съветваме българските предприемачи да не си сътрудничат с тези, които подлежат на санкции от Съединените щати".

Българските партньори на Тимченко, в това число Делян Пеевски, послушаха представителите на САЩ и ЕС.  Пеевски е избран в парламента от неголямото, предимно турско Движение за права и свободи, по-малкият коалиционен партньор на управлявашата соцпартия. На 5 юни лидерът на Движението Лютви Местан поиска предсрочни избори, заявявайки, че социалистите трябва да се вслушат в предупрежденията на ЕС за "Южен поток". Другите български партньори на Тимченко, близки до лидера на социалистическата партия, се съгласиха с мнението на министър-председателя Орешарски. След среща с американските сенатори Джон Маккейн, Кристофър Мърфи и Рон Джонсън в неделя, той каза, че строителството на газопровода ще бъде спряно, докато правителството не изясни всички разногласия с ЕС.

 

Авторът Леонид Бершидский е журналист, политически анализатор. Директор е на издателство "Ексмо" и политически наблюдател на Блумбърг. Бил е управляващ директор на банката КИТ-финанс и генерален директор на едноименния холдинг, близки до министъра на финансите Алексей Кудрин.