Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Не се наемам да прогнозирам как ще изглежда управлението на страната, ако г-н Веселин Марешки е балансьорът. Очертават се два полюса - ГЕРБ и може би Патриотите от една страна, от друга – БСП и ДПС. Затова е много важно кой ще е в центъра. Ако е несистемен играч, което звучи като комплимент за Марешки, даже някъде гледах сравнения с Доналд Тръмп, това звучи меко казано несериозно. Когато Европа е в криза, когато ние сме в няколко типа кризи, да рискуваме с играчи от този характер, за мен е голям риск. Така че най-вероятно изборът ще бъде между ляво и дясно. И въпросът е кой ще бъде този, който ще балансира, за да даде повече разум, мъдрост и идеи за управлението."

Това заяви лидерът на политическа партия АБВ Георги Първанов в студиото на "Здравей, България" по Нова тв. И на практика задраска Марешки с "големия флумастер" (по модерната фраза на Гриша Ганчев от тези дни).

Първанов обаче вижда ръководената от него партия като потенциален балансьор в бъдещото управление.

"Надявам се да имаме достатъчно народни представители, за да влияем на политическия процес. Много ми се иска АБВ да има такъв резултат, който да позволи да бъде балансьор в добрия смисъл на думата, да може да дава идеи", каза президентът на България (2002-2012 г.).

По думите му няма нищо по-естествено от това БСП да върне мандата и да се върви към предсрочни избори.

Смятам, че всеки опит за съставяне на правителство извън двете най-големи политически сили – ГЕРБ и БСП, е обречен на неуспех и е рискован за страната като цяло. Най-добрият опит беше правителството на Беров преди много време, но сега такова мнозинство не може да се мобилизира. Така че няма смисъл да се губи времето на нацията. Вотът на изборите беше много ясен – той иска промяна, бяха думите на Георги Първанов.

Ето как лидерът на АБВ коментира победата на Румен Радев на президентските избори:

"Без съмнение, г-н Радев печели много доверие, най-вече с това, че той се очерта като най-сериозната, възможната алтернатива на ГЕРБ. Може да се каже, че това е загуба на ГЕРБ, впрочем, ако щете лично на Бойко Борисов, който с това си изказване призова хората да глаусуват „за” и „против” него. И хората се хванаха и гласуваха против него."

Георги Първанов съобщи, че е поздравил Радев за победата още в изборната нощ.

Водещите не пропуснаха да попитат Първанов и за скандала с Леонид Решетников, руският разузнавач в оставка, който съобщи, че Корнелия Нинова е обсъждала с него името на ген. Радев в столичния х-л „Кристал палас”.

"На мен малко ми идва в повече за 25 години да съм във всяка каша, която някой друг забърква. Това очевидно е каша, забъркана от г-жа Нинова. Аз не мога да кажа дали те са се виждали с ген. Решетников. Няма лошо, разбира се. Какво от това, че са си говорили за възможните кандидати. В цялата тази работа има непочтен елемент. Има една дама, която се е намесила в полемиката, обвързала е АБВ (бел. ред. - Светлана Шаренкова заяви, че АБВ стои зад това). Г-жа Шаренкова беше доста старателна в това да защити г-н Миков срещу Корнелия Нинова и вероятно сега трябва да се доказва, да компенсира. Това е нейна работа", коментира Георги Първанов.

За него по-важно било, че се опитват да вкарат новоизбрания президент във вредна схема – да се обяснява непрекъснато, че не е руски агент. И добави, че големият проблем е в това дали Румен Радев ще си запази независимостта, достойнството, авторитета, за да прави външна политика, която да е национална, не проруска или проамериканска.

За вече отминаващото правителство на Бойко Борисов, Първанов обяви, че е било повече от вредно.

"Съветвах Борисов да направи сериозни, дълбоки промени в кабинета. Кризата в управлението стана ясна още пролетта. Случилото се на изборите просто показа в целия блясък кризата в управлението, на доверието на хората. И няма по-естествено от това Борисов и кабинетът да си тръгнат. Те намериха най-лесния, симпатичен начин да си тръгнат от това, което се очертаваше. Защото, ако не го бяха направили след президентските избори, не зная какво щеше да бъде през януари-февруари. Щеше да има напрежение, протести, защото има очевидно крайно недоволство от управлението, особено в някои сектори."

На въпрос АБВ би ли подкрепила Корнелия Нинова за премиер на страната, Първанов отвърна: Нека да видим изборите и тогава ще коментираме. Аз вече имах възможност да подкрепя г-жа Нинова, от което се опарих. Говоря за президентските номинации, но това е вече миналото.

По-късно днес по темата "Решетников" се изказа и Румен Петков, зам.-председател на АБВ.

"Да  се прави опит да се внушава, че генерал Решетников може да бъде използван за каквато и да е интрига е, възпитанието ми пречи да кажа, глуповато. Той не го заслужава като човек, който обича България. И го казвам, защото го познавам. За човек, който милее за България и за българо-руските отношения, да се правят такива внушения е нелепо. Не знам защо има някакъв стремеж у хора от БСП да се държи партия в обяснителен режим. От това губи самата БСП, това е техен проблем", каза Петков в предаването "Лице в лице" по бТВ.

На въпрос дали Николай Малинов е посредникът за срещите между АБВ и Решетников, Румен Петков отговори, че познава Леонид Петрович от години. Имаме си и лични отношения. Аз когато имам такива отношения с някой, не се нуждая от посредници, допълни бившият вътрешен министър.

По повод думите на лидерката на БСП Корнелия Нинова, че Решетников лъже и, че той е "изгонен за корупция човек", Румен Петков заяви:

"Не бих казал, че ген. Леонид Решетников е човек, който лъже. Изразявам категорично несъгласие, че Леонид е корумпиран. Нещо повече - смея да твърде, че е много честен и достоен човек. Който обича България."

Коментари

 's picture

Petyo9

Агэнт Гоцэ

какво се прави на ощипана мома? Нали заедно с Курнелия бяха поканени като официални гости на конгреса на партията на Путин "Единна Русия" (на 26 и 27.06. т.г.)? Нали и той и Курнелия след като се завърнаха от конгреса в Москва, още щом стъпиха на българска земя, се завтекоха през глава да калесват Румен Радев за президент? Без преди това да са го познавали отблизо. Как тъй е станало, че и двамата ги е озарила една и съща идея (да предположим независимо един от друг) точно в Москва? Да се надпреварват да канят кандидат за президент когото до тогава не са познавали? Та накрая даже само дето не се сбиха за него? Пък и съдбата се оказа благосклонна към тази кандидатура - точно в този период Румен Радев заизлиза в пенсия. Какъв късмет само! А?

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.