Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Турция предложи на Русия да преминат към разплащания в националните валути, обяви президентът Реджеп Тайип Ердоган в реч при откриване на търговски център в Истанбул, предаде БГНЕС.

Предложих на президента Путин да извършваме търговия в национални валути. Ние ще плащаме в рубли всичко, каквото купуваме от вас. Вие пък ще ни плащате в лири“, е обяснил Ердоган.

Той добави, че е отправил подобно предложение и на Китай, като то „бе възприето като разумно“.

Дадох разпореждане на Централната банка. Надяваме се, че ще успеем да го реализираме. Освен това вълненията на световния пазар оказват върху нашата страна само временен ефект“, е казал още Ердоган.

Президентът на Турция отново призовава гражданите и местните компании да обменят чуждата валута с турски лири и да извършват разплащанията в национална валута. Според властите така ще се засили търсенето на турската лира, ще спадне търсенето на чужда валута, което трябва да доведе до стабилизиране на валутните курсове и засилване на лирата.

През последния месец турската липа загуби 10% от стойността си спрямо американския долар. Фактически всеки ден спадът на лирата към долара и еврото бие историческите рекорди. Засега властите не се намесват агресивно на валутния пазар, но по-рано Централната банка леко намали основния лихвен процент.

Коментари

 's picture

Rhapsody of fire

Който учи, той ще сполучи

Турският диктатор скоро ще се чуди и мае - Три пъти го режа, а то все по-късо става. Естествено - виновн ще е Гюлен.
Лаборант Ваню's picture
Лаборант Ваню
Лаборант Ваню

Клиринговите спогодби се връщат.

Вървим с бодра крачка към Третата световна.
 's picture

Иван Митев

За сгрешено управление на турска парична система

Сега Турция страда, защото е със сгрешено управление на нейна парична система. Истината е, ако не се допускаше тази фатална грешка Турция нямаше да има сегашни дългове. При запазване на сгрешено управление на турска парична система в Турция се развива потенциал за множество катастрофални кризи със съпътстващи болезнени злини. Някои разчитат Турската централна банка (ТЦБ) да спаси Турция от актуални злини. Това е невъзможно, защото водещата причина за сегашни трудности не е в нейна компетентност. Сега ТЦБ е със съдба на жертва и подсигуряван провал. За спасение на Турция е необходимо подобрено управление на нейна парична система.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.