"Хората показаха на президентските избори голяма воля и желание за промяна и това е голям шанс за БСП. Хората очакват връщане към истинска политика с конкретни виждания за икономиката, за социалната сфера, за образованието, за здравеопазването. Платформата на БСП трябва да бъде много конкретна и ясна, ангажирана и добре подготвена и обсъдена в много широк кръг от обществото, за да знаят хората какво да очакват от нас, ако спечелим парламентарните избори".

Това заяви пред БНТ лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев от Прага. Там се провежда конгрес на европейската левица.

Станишев прогнозира не само, че БСП има шанс да се върне в управлението на България след вота и да поеме тежка отговорнот, но допусна, че председателката на партията Корнелия Нинова може да бъде следващият премиер на страната. По думите му това е логично, ако партията спечели изборите.

"ПЕС винаги помага на партии от нашето семейство, които са в кампания. На отминалите президентски избори ние обучихме около 600 активисти в кампанията на Румен Радев и Илияна Йотова. Същото ще направим за всички избори, които предстоят през следващата година", каза още Станишев.

От Прага ПЕС пое курс на политическа битка с европейската десница - ЕНП. Социалистите в Европа са готови да се противопоставят на европейските десни и да преразгледат подкрепата си за предлаганите от Еврокомисията и нейния президент Жан Клод Юнкер политики.

Ако се стигне до битка между ПЕС и ЕНП, мнозинството в Европарламента е застрашено. Следващата година между двете формации предстои сблъсък и за ръководните постове в институциите на ЕС. На мястото на оттеглилия се от председателския пост в Европарламента Мартин Шулц социалистите предлагат италианеца Джани Питела.

"Не става дума за битка за постове, а за политики. За да можеш да прокарваш една политика, трябва да имаш институционална тежест. Защо хората са гневни на политиците? Защото не виждат загриженост за тях. Всеки четвърти европеец живее в риск от бедност и социално изключване", каза още Станишев, цитиран от БНТ.