Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова гражданите да не кътат под възглавници наличната си западна валута, а да я обменят в лири или да купуват злато.

Държавният глава обвини чужди сили, без да ги назовава, че правели всичко възможно да отслабят националната валута, с която сега си играели игрички. Той се закани, че Турция решително ще им се противопостави:

“Не се безпокойте, съвсем скоро ще им развалим играта!”.  

“Направете така, че курсът на турската лира да се вдигне, а цената на златото да се повиши”, призова гражданите Ердоган в реч, произнесена снощи на митинг в Анкара.

Същевременно президентът подчерта, че пътят към по-висок растеж преминавал единствено през по-ниски лихви:

“Повече няма да кажа нищо по темата, но за инвеститори ние ще прокараме път с по-ниски лихви.”

Изявленията на Ердоган се оказаха с обратен на очакванията му резултат. Веднага след неговата реч лирата се срина и достигна рекордно ниско ниво спрямо долара. Като цяло през тази година турската национална валута загуби цели 17 на сто спрямо долара.

Според експерти слабостта на лирата силно затруднява Националната банка да изпълни исканото от Ердоган либерализиране на паричната политика чрез намаляване на лихвения процент.

Причината е, че Турция внася далеч повече стоки, отколкото изнася, което пък води до задлъжнялост. Слабостта на лирата е причина вносът, предимно в областта на енергетиката, все повече да се оскъпява.

Поради тази причина някои международни експерти не изключват Националната банка на Турция да не се съобрази с настояването на Ердоган за въвеждане на по-ниски лихвени проценти. Точно обратното – щяло да се стигне до завишаването им.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.