Новият студиен албум на „Ролинг Стоунс“ излиза днес – 11 години след последната студийна продукция Bigger Bang. Ден по-рано Мик Джагър отговори на въпроси на фенове в интернет. Blue and Lonesome е 23-ти по британското и 25-ти по американското албумоброене. За първи в цялата си дискография групата издава колекция изцяло от кавъри.

В музикално отношение Blue and Lonesome е завръщане към корените на „Стоунс“ (не че някога са се отдалечавали особено от тях). Новият албум предлага точно този вид песни, любовта към които събира заедно в началото на 60-те Мик Джагър и Кийт Ричардс с Бил Уаймън, Чарли Уотс и Брайън Джоунс – американски блус класики от автори като Хоулин Уф, Мемфис Слим и Уилям Диксън.

Песните са 12, а този път към четиримата от настоящия състав на групата – Джагър, Ричардс, Уотс и Рони Уд – освен обичайните им помощници, Чък Лъвел (клавишни) и Дарил Джоунс (бас), за записите на две от парчетата се присъединява и още една блус легенда – Ерик Клептън.

Защо прочутите устни и език от логото на групата са сини на обложката на новия албум, пита фен, а Мик Джагър отговаря:

"Записахме блус албум с думата Blue (Blue на английски е синьо, а Blues означава и тъга) – така че е очевидно защо избрахме синьо, наситено електриково синьо за устните. Мисля, че стои добре.“

 

В отговор на друг почитател, фронтменът на „Стоунс“ обяснява защо толкова обичат блуса:

"Мисля, че хората пеят и свирят блус, за да се отърват от лошото настроение. Когато пееш блус, вече не се чувстваш толкова тъжен."

В разговора Джагър си спомня с удоволствие за „огромната сцена“ на суперфестивала „Дезърт трип“, където в началото на октомври „Ролинг Стоунс“ изпълниха на живо една от песните от новия албум. А на въпроса защо там са избрали да изпълнят и Come Together – песен, написана от „най-големите им съперници“, „Бийтълс“, Джагър отговаря:

"Докато гледах Пол Маккартни на сцената, си мислех, че ние, рокмузикантите от 60-те, винаги сме се искали да бъдем заедно, като една голяма група, каквато трябва да бъдем – и затова се сетих за Come Together – мисля, че беше добър избор."