"Аз мисля, че няма кой знае какво противоречие, просто вчера бяха ясно формулирани нещата."

Така депутатката от ГЕРБ Менда Стоянова отговори на въпроса защо премиерът в оставка Бойко Борисов обеща подкрепа за кабинет на Патриотичния фронт, а ден по-късно парламентарната група на първата партия заяви, че няма да даде такава в рамките на този парламент. Стоянова гостува в ефира на "Тази сутрин" по бТВ. 

Тя подчерта, че преди 2 години, при началото на това правителство, Патриотичният фронт са отказали да станат коалиционен партньор и са обещали подкрепа само за определени политики. Така и са направили, гласувайки в други случаи с опозицията в лицето на БСП или "Атака".

"Наистина възможно е, ако те получат от президента третия мандат, ние да ги подкрепяме по определени политики. Кои обаче? Тези, които отстояваха със зъби и нокти два дни на бюджетна комисия, с риск да се провали бюджета, които не кореспондираха с нашата програма? Ще излезе след това, че ние бламираме този кабинет", отбеляза Стоянова.

И изясни въпросът с пенсионните промени - ГЕРБ са за пенсионна реформа, и такава е била осъществявана от Ивайло Калфин като министър, но определянето на 300 лв минимална пенсия не е реформа, а според нея е дори вредно за реформата.

"Най-лесно е да кажеш, че това струва 1,6 млрд. годишно. Но това е само единият ракурс. Как ще обясните вие на вашата майка или баба, която сега получава 350 или 400 лв пенсия, че тя ще получава толкова, колкото тези, които нямат необходимия стаж и осигуряване? Абсолютна несправедливост. Това ще развали целия пенсионен модел."

На въпрос как тогава има пари за санирането, тя отбеляза:

"За да има пари, трябва да се правят пътища, магистрали, а енергийната ефективност стига до всеки един човек и до пенсионерите."

Според нея изкуствено покачване на минималната пенсия ще окуражи сивата икономика и ще доведе до демотивиране на младите да си плащат осигуровките.

Стоянова призна, че е имало депутати на срещата на ПГ на ГЕРБ, които са смятали, че "има хляб още в този парламент".

"Но ние сме най-голямата партия и без нас никой закон не може да мине. Няма как да сработи, като ние гласуваме против тези според тях най-важни политики, и подкрепим маловажните. Като спечелят гласа на народа на избори и стана първи, тогава ще ги подкрепим", заяви тя.