По пътя на бившия премиер Франсоа Фийон към президентските избори във Франция догодина екипът му се сблъсква със следващото голямо препятствие - крайнодясната лидерка Марин льо Пен. 
Социологическите проучвания сочат, че Льо Пен, лидер на Националния фронт, ще стигне до финалния избор и така се задава сблъсък между двамата.
Анализаторите на Фийон трябва още да уточняват детайлен план как да действат с Льо Пен, но няколко изборни специалисти казаха пред "Политико", че те вече изготвят стратегии за битката между двамата. Най-широките очертания на този план: да се представи Льо Пен като "фалшива консерваторка", да се опитат да се привлекат нейните избиратели от работническата класа и да се напомни на света, че тя няма управленски опит.

"Следващите няколко месеца ще продължим да водим кампания за нашите ценности и да говорим истината за икономиката", казва Серж Груар, депутат от център-дясно и поддръжник на Фийон. "Ние сме уверени, че избирателите ще изберат реализма вместо бягството от реалността, което им дава Фронтът."

Със сигурност пътят на Фийон към президенството е дълъг и лъкатушен. През следващите шест месеца знаменосецът на консерватизма ще трябва да разшири посланията си до центристките гласоподаватели като отбива атаките от левите, които ще проведат своите първични избори през януари. 

Жан-Люк Мeланшон, крайно ляв кандидат за президен, както и който и да избере център-лявото за свой кандидат, както и Националният фронт - всички те със сигурност ще обвиняват Фийон, че се опитва да унищожи процъфтяващата социална държава на Франция като даде данъчни отстъпки на компаниите. Въпреки непопулярността вляво на неговите планове да съкрати 500 хил. държавни служители и да премахне 35-часовата работна седмица, неговият екип е уверен, че съдържащото се послание за строги реформи и социален консерватизъм ще го доведе до финалния кръг на изборите.

И те виждат различни начини да намалят привлекателността на Националния фронт, чието присъствие на финала на изборите според Фийон не е "определено от съдбата".

Десният избор

За лагера на Фийон един от начините да изкара от равновесия Националния фронт е да оспори политическата му идентичност.
Техният собствен кандидат спечели над 60 на сто от вота срещу по-умерения кандидат, като се фокусира върху морални ценности, спечели подкрепата на католическите групи и се описа като икономически либерал и социален консерватор, който е безспорно десен.

Обратно, Льо Пен е пълна с противоречия. Дали тя е крайнодясна, която по случайност симпатизира на леви идеи? Или е социалист, който обаче и мрази имигрантите и Европейския съюз? 
Лидерката на Националния фронт Марин льо Пен няма да има добри отговори на подобни въпроси поради една причина: Твърдението на Льо Пен пред избирателите, че тя е просто патриот отвъд лявото и дясното я белязват като опортюнист, което я излага на атаки като "защитничка на суверенитета без корени", казват от лагера на Фийон."Избирателите често гласуват за Льо Пен, защото липсва ясен кандидат- консерватор, който да харесат, смята Груар. Ние ще им предоставим кандидат с ясни разбирания, който казва истината за икономиката."

62-годишният Фийон обеща и енергични мерки за имиграцията и прие твърда реторика срещу исляма като обеща по-близки отношения с Москва, за за се разгроми това, което той нарече "тоталитарни ислямисти". Вярващ католик, той е противник на абортите, гей браковете и сурогатното майчинство. 

Тези позиции помогнаха на Фийон да спечели подкрепата на католическото течение в Републиканската партия, наречено "Сенс Комюн" (Sens Commun),  което организира между 400 и 500 срещи за него. През следващите шест месеца  Sens Commun планира да разшири и задълбочи усилията си в подкрепа на Фийон.

Когато става дума за традиционни избиратели консерватори Фийон сега има предимство. Обратно лагерът на Льо Пен вярва, че икономическите аргументи, основани на разочароването от ЕС, ще продължат да имат широк отзвук. В комплект с крайните позиции на партията за имиграцията Националният фронт все така се вижда, че идва на власт през 2017 г., яхвайки вълната, която изведе Доналд Тръмп до победата в президентските избори в САЩ.

Въпреки че Льо Пен също иска анулирането на гей браковете, тя никога не е присъствала на събранията на Manif Pour Tous (движение срещу еднополовите бракове-б.р.), предназначени за спиране на закона. Като президент на Националния фронт на нея и е по-удобно да обсъжда икономически проблеми или Европейския съюз, отколкото религия или идентичност.

Изборът отразява и мисленето на нейния вицепрезидент Флориан Филипо, който е архитектът на антиевропейската програма на Националния фронт и който много пъти отблъскваше опитите  от други кадри да направи платформата на партията по-традиционно десноцентристка по социалните въпроси.

Никое от тези неща не ѝ спечели много приятели сред католиците, които масирано гласуваха в подкрепа на Фийон в неделя (на първичните избори - б.р.).
Племенницата на Марин Марион Марешал- Льо Пен е по-харесвана от консерваторите- католици. Но 26-годишната Марион не е кандидат за президент и нейното влияние в Националния фронт отслабва. Този уикенд Марион нарече Фийон "опасен кандидат за Фронта", докато Марин каза, че ще е щастлива да се сблъска с него на финалния тур.

Герой на работническата класа

Друг стълб на стратегията анти Льо Пен ще бъде да се намери пробойна в нейното заявление, че тя е изборът на малкия човек - на избирателя от работническата класа, на фермерите и на младите безработни.
Часове след победата на Фийон в неделя Филипо излезе по телевизията, за да го нападне като студенокръвен агент на капитализма и каза, че неговият план да съкрати 500 хил. държавни служители "ще разкървави" Франция. "Неговите призиви за реформи на трудовите правила са насочвани от Брюксел към по-нататъшни ограничения и прегръщането на ЕС е доказателство за "неговия див глобализъм", смята Филипо.  
"Кандидатът на безконтролната глобализация има име: Франсоа Фийон", каза Филипо пред BFMTV. "Неговата програма е твърде средновековна по характер - той иска да накара Франция да кърви, за да подобри състоянието ѝ, въпреки че знаем, че това не се получава много добре".

Но от лагера на Фийон възразяват, че могат да засмучат гласовете от работническата класа за Льо Пен. Те сочат изключително силното му представяне в някои икономически изостанали райони, където обичайно Националният фронт се представя добре, като доказателство, че Льо Пен не държи ключа за избирателите, ориентирани към Тръмп. В северния район на Па дьо Кале, където Марин льо Пен пробва, но не успя да спечели регионалните избори миналия декември, Фийон има 73,1% от гласовете. Покрай източната граница с Германия, където е избирателният район на Филипо, Фийон взе над 70 на сто от вота на някои места.

Дори на юг, където Националният фронт е много силен, Фийон взе голяма победа. Той получи 74,1% от гласовете в департамента на Воклуз, където Марион Марешал-Льо Пен е депутат и 74,4% в едниствения друг регион, където партията има депутат, Гар.  

Разбира се, центристките и консервативни първични избори привлякоха около 4 млн. избиратели и не могат да бъдат модел за президентските избори, където се очаква да гласуват над 40 млн. души. Но според хората на Фийон първичните избори дават някои уроци. Един от тях е, че избирателите на Националния фронт, хиляди, от които гласуваха за Фийон на двата тура на първичните избори, могат да бъдат откраднати.

"Фийон няма да остави Марин льо Пен с монопол върху избирателите от работническата класа", казва друг сътрудник на Фийон, който не иска да бъде цитиран. "Това са много умни, много работливи хора. Те могат да направят разлика между икономически реализъм и глупости. Като имат избор, те ще вземат правилното решение." 

За да спечели доверието на повече представители на сините якички, Фийон ще представи планове да увеличи заетостта, да има повече стажове, ще заложи на професионалното обучение.

Здрави ръце

Последно, въпросът за управленския опит. Филипо и други висши представители на Националния фронт опитаха да опишат четирите десетилетия на Фийон като част от естаблишмънта като проблем, като обясниха, че той не е с нищо по-различен от предишния президент Никола Саркози. Но въпреки че Фийон прекара пет години като печално послушен премиер на Саркози, когато неговият съперник Ален Жупе опита да го обрисува по този начин, не постигна ефект. 

Обратно, опитът на Фийон във властта беше често цитиран като предимство в проучванията на общественото мнение. При сондажи на зрителите след тв дебати Фийон редовно получаваше високи оценки за "компетентност" и в "икономика".

Вероятно кампанията на Фийон ще осветли различията между него и Льо Пен, която няма по-голяма организация извън партията си.
"Когато става въпрос за управление на икономиката на страната, за вземане на решения при външнополитически кризи, да се управлява лодката, искате някой, който знае какво прави", твърди Груар.

Статията е публикувана в "Политико".